Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

In Istraživanja
turizam - hotel

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne dosađuju previše – većina je odgovora u nedavno provednom istraživanju među osobama od 18 do 35 godina kada ih netko pita da brzo i bez previše razmišljanja odgovore na temu – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

No kada im se osigura nešto više vremena da razmisle što žele i kako vide svoj život i ciljeve koje trebaju ostvariti – odgovori su različiti, pa čak i pod utjecajem sredine u kojoj stanuju.

Tako na primjer, mladi u Slavoniji i dalje vide svoju budućnost u odlasku iz Hrvatske, dok mladi u Međimurju vide svoju budućnost uvelike u otvaranju vlastitih tvrtki ili obrta te realizaciji vlastitih poslovnih projekata.

Rezultati su to istraživanja kojega je za nevladinu inicijativu provela futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić od 01. prosinca 2023. g. do 31. ožujka 2024.g. u 19 gradova Hrvatske (Beli Manastir, Osijek, Vukovar, Grubišno Polje, Daruvar, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Kutina, Zagreb, Zaprešić, Krapina, Varaždin, Čakovec, Ogulin, Sisak, Petrinja, Pula, Makarska i Zadar).

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 327 osoba u dobi od 18 do 35 godina života, nešto više muškaraca (56 posto) u odnosu na ženske ispitanike.

Istraživanje je provedeno u prvom redu za potrebe djelovanja, rada i pripreme projekata nevladine inicijative Mladi i poduzetni, a koja je usmjerena povezivanju mladih i onih koji se osjećaju mladima, na razmjeni informacija, afirmiranju poslovnih ideja, realizaciji poslovnih projekata, unapređivanju društvenog ozračja za djelovanje mladih u brojnim sferama aktivnosti Hrvatske, a vođenih iskustvom i mudrosti onih koji su već prošli ili prolaze taj put. No, oni će sigurno pomoći i drugima koji definitivno imaju interesa saznati što mladi žele i kako to kane ostvariti – pojasnila je Sanela Dropulić, idejna začetnica inicijative Mladi i poduzetni, koja je provela ovo istraživanje.

Mlade osobe posebno smeta, a što je ovo istraživanje pokazalo, da su im uskraćene prilike u mnogim područjima društvenog života i djelovanja.

U mnogim sredinama još uvijek je stranačka pripadnost važnija od sposobnosti, angažiranosti i školovanosti, što ih posebno pogađa. Mladim ljudima uvelike je neizvjesna financijska budućnost. U istraživanju se pokazalo i da mladi strahuju kako će naučiti rukovati novcem, kako do njega doći, kako ga zarađivati i kako ga pametno trošiti – naglasila je Sanela Dropulić, kao uočeno razmišljanje mladih u provedenom istraživanju, te ističe da su i naglašavali da postojeći obrazovni sustav ih ne priprema kvalitetno i sveobuhvatno na izazove koji ih čekaju u životu – posebice kada jednog dana trebaju sami krenuti na tržište rada.

U provedenom istraživanju mladi su iskazali potrebu za mentoriranjem, da im treba savjetodavna i informativna podrška kao i razmjena iskustava, mišljenja i pogleda.

Ali jednako tako mladi su naglašavali da im ne trebaju tutori, nalogodavci, niti žele jednosmjernu komunikaciju koja guši njihovu kreativnost, angažiranost i dobru volju za djelovanjem.

Često su davali odgovore kako su oni drugačiji u svojim pogledima od onih malo starijih, imaju svoj svijet koji se veže uz rapidan rast i razvoj tehnologije, ali to ih ne čini lošijima, to ih samo čini drugačijima. Upravo sam stoga i provela ovo istraživanje kako bi i kroz djelovanje Mladih i poduzetnih osigurali kvalitetan odgovor na izazove sve izraženijih međugeneracijskih (ne)snalaženja kroz kvalitetno povezivanje, edukacije, projekte i angažman. Posebice u pravcu razmjene iskustva starjih i energije mladosti, znanja starijih i elana mladih, strpljenja starijih i neustrašivosti mladih. Cilj nam je rušiti stereotipe i percepciju mladih ljudi kao bezidejnima i neambicioznima, naglašavajući jedinstvene kvalitete koje mladi donose vođeni mentorstvom onih iskusnijih – opisuje Sanela Dropulić, idejna začetnica inicijative “Mladi i poduzetni” i autorica istraživanja.

Osobe u ovom istraživanju su različitih karijernih ostvarenja ili pak na putu k tome. Dio ispitanika imala je studentski status, dio ispitanika odmah se zaposlio nakon srednje škole na realnom sektoru ili pak u državnoj ili javnoj službi, dio ispitanika radi na realnom sektoru kod poslodavaca kod kojih su došli nakon završene fakultetske izobrazbe, jedan dio je nezaposlen, a dio ispitanika ima već otvorene vlastite tvrtke i obrte i sami žele graditi svoju karijeru na realnom tržištu.

Više od polovice ispitanika je jasno reklo da Hrvatska treba ići naprijed bez okretanja u prošlost te poručuju kako kao mlade osobe žele znati gdje idemo i kamo ćemo doći 2031. ili 2051.

Mladi ispitanici uvelike smatraju da je život u Hrvatskoj odličan, no trebamo biti realni – tj. poručuju da uvijek može biti i bolje.

Ispitanici poručuju također kako treba razbiti stereotip da su mladi lijeni i bez ambicija.
Mladi ispitanici također su se izjašnjavali da je potrebno što više putovati i izlaziti iz Hrvatske, te upoznati kako funkcioniraju ostale države i njihovi sistemi, što obrazovni, što poslovni.

Smatraju i da je veliki problem hrvatskog društva tromost koja ne dopušta napredak

Izrazito važnim u ovom istraživanju su ispitanici istaknuli potrebu da se imaju kome obratiti za pomoć bilo da je riječ o njihovim životnim ili poslovnim potrebama, te da imaju razumijevanje za ono što žele i pokušavaju ostvariti.

Kao najveći problem su istaknuli činjenicu da sve kasnije odlaze od svojih roditelja jer je teško osigurati vlastiti krov nad glavom, da sve kasnije osnivaju obitelji, ulaze u partnerske zajednice i imaju vlastitu djecu.

Detaljniji rezultati ovog istraživanja bit će predstavljeni 22. 04. od 18 do 20 sati na prvom druženju, meet up-u i predavanju inicijative “Mladi i poduzetni” u prostorima Business cluba 5 – SKY OFFICE TOWERS (TOWER A) – 14. kat, Ulica Roberta Frangeša – Mihanovića 9, Zagreb.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

4 commentsOn Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. .;

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. .;….

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design