Sabor HTZ: Najave za sezonu odlične; za Uskrs puno više turista nego lani

In Iz zemlje
Gari

S gotovo svih tržišta najave za hrvatski turizam za ovu godinu su odlične, a znatno veći promet u odnosu na prošlu godinu očekuje se i za Uskrs, kojim tradicionalno počinje veći val dolazaka turista, istaknuto je u četvrtak na sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iako najave za ovu godinu trenutno još nisu čvrsta osnova za procjenu cijele godine, ipak se može očekivati porast turističkog prometa ove godine unutar 10 posto, rekao je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli.

“Definitivno je vidljvo da na svim tržištima imamo velika, pa i dvoznamenkasta povećanja bukinga. Vjerujemo da će nakon ljeta i posezona biti odlična. Ipak, počinjemo ozbiljno razmišljati što učiniti primjerice u ožujku i travnju kada u tim mjesecima nije Uskrs, ili pak u svibnju ove godine, koji bi mogao biti nešto slabiji od primjerice lipnja u kojem očekujemo odlične rezultate“, kazao je Cappelli.

I on i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić naglasili su da će Uskrs ove godine biti puno jači nego prošle godine. Ove je godine Uskrs u travnju (16. travnja), dok je lani bio u ožujku, a Ivičić napominje kako bi upravo zbog toga ožujak mogao biti slabiji.

Cappelli je poručio i da za te neke “slabije” mjesece trebaju zajednički više poraditi hotelijeri, agencije, turističke zajednice i drugi na programima za bolje punjenje kapaciteta.

Najavio je i da će za oko mjesec dana predstaviti i nove modele udruženog oglašavanja HTZ-a i partnera, uvažavajući razne primjedbe s terena i partnera iz inozemstva, kao i da se ozbiljno počinje baviti Slavonijom i Baranjom, odnosno domaćim tržištem kojemu bi trebala pridonijeti i CRO kartica, koja je u pripremi.

Po ministrovim riječima, aktivno se pripremaju izmjene i novi zakoni o boravišnoj pristojbi, koji bi uskoro trebao u javnu raspravu, te o turističkim zajednicama, koji bi mogao biti dovršen u drugom dijelu godine.

“Pregledavamo i Strategiju razvoja turizma do 2020. da vidimo koje su stvari preskočene, koje kasne, a koje se uopće nisu počele raditi i za to smo angažirali jednu osobu koja samo na tome radi”, rekao je Cappelli. Dodaje, naime, kako u svemu tome nešto ne štima, jer smo se s lanjskih više od 92 milijuna noćenja već približili ciljevima do 2020. od 100 milijuna noćenja, dok u prihodima dosta kasnimo – za prošlu godinu će prihodi iznositi oko 8 do 9 milijardi eura, a 2020. bi trebali biti oko 14,5 milijardi eura.

Sabor HTZ-a na današnjoj je sjednici usvojio izvješće Nadzornog odbora te godišnje financijsko izvješće za prošlu godinu, prema kojemu je u 2016. ostvareno planiranih 273,5 milijuna kuna prihoda, uz 264,8 milijuna kuna ukupnih rashoda. Razlika između prihoda i rashoda se prenosi u ovu godinu, a oko toga je na Saboru bilo i primjedbi da se novac ne bi trebao prenositi jer se ima na što potrošiti u cijeloj Hrvatskoj.

Direktor HTZ-a Ratomir Ivičić, s obzirom na svoj zahtjev za sporazumno razrješenje od prije mjesec dana, a koji je i prihvaćen, zahvalio je svima na suradnji.

Ministar Cappelli je na pitanje novinara rekao da će Ivičić, prema dogovoru, biti direktor dok se ne izabere novi.

“Početkom ovog tjedna održali smo telefonsku sjednicu Turističkog vijeća na kojoj smo usuglasili tekst budućeg natječaja za direktora Glavnog ureda HTZ-a, koji će se objaviti u zakonskom roku od 30 dana od te sjednice. Kada će točno biti objavljen teško je reći, ali nakon što se objavi bit će rok od oko 30 dana za prijavu zainteresiranih kandidata”, objasnio je Cappelli. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design