SAD obavijestio Kanadu o priželjkivanim izmjenama trgovinskog sporazuma

In Vijesti iz svijeta
WashingtonDC

Sjedinjene Države nastojat će u pregovorima s Kanadom i Meksikom o izmjenama trgovinskog sporazuma definirati novi mehanizam rješavanja sporova i postrožiti propise o zemlji porijekla, pišu kanadski mediji.

Budući američki ministar trgovine Wilbur Ross obavijestio je kanadsku vladu o zahtjevima novog kabineta, izvijestio je u srijedu dnevni list The Globe and Mail.

Na upit da komentira tu informaciju, glasnogovornica kanadskog ministra vanjskih poslova odgovorila je samo da kanadska vlada ima “konstruktivne radne odnose s tranzicijskim timom gospodina Trumpa i vode se razgovori”.

Zahtjevi su usmjereni na izmjene propisa o zemlji porijekla i o mehanizmima rješavanja trgovinskih sporova, piše list.

Propisi o zemlji porijekla precizno utvrđuju koliko sadržaja porijeklom izvan Sjeverne Amerike proizvod može sadržavati da bi bio oslobođen carina. Očekuje se da će Trumpov kabinet nastojati smanjiti dopuštenu količinu takvog sadržaja, piše The Globe and Mail.

Također će pokušati ishoditi ukidanje NAFTA-inih neovisnih sudova za rješavanje trgovinskih sporova, na koje se Sjedinjene Države već dugo žale da daju previše ovlasti Kanadi i Meksiku.

Washington će Ottawi poslati službeno pismo s temeljnim crtama američke pregovaračke pozicije nekoliko dana nakon inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Cilj je pokretanje pregovora o izmjenama Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je sklopljen 1994. godine a Trump ga je nazvao “najgorim sporazumom u povijesti”.

Većina traženih promjena NAFTA-e bit će usmjerena na Meksiko, ustvrdio je za kanadski list neimenovani dužnosnik kanadske vlade.

S te strane dobili smo jasne naznake da je njihov cilj Meksiko, ne mi“, prenosi list njegove riječi.

Držimo otvorene linije komunikacije s njima pa znamo što planiraju napraviti s Meksikom a značajno će utjecati i na nas“, dodao je.

(Hina

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design