Sastanak na temu aktualnosti u proizvodnji mandarina

In Regionalni razvoj
mandarine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak na temu aktualnog stanja u proizvodnji mandarina s predstavnicima ovog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Putem video-veze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Prema informacijama predstavnika proizvođača mandarine, ove godine se bilježi izdašan urod no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.

Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak na ovu temu.

Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je okupljene kako je nakon osiguravanja svih zakonodavnih okvira HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja. Do kraja godine planirano je raspisivanje novog natječaja, za koji je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatna sredstva kako bi povećalo interes i osiguralo provedbu u dolini Neretve sljedeće godine.

Na sastanku je istaknuto kako je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti; uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu na Akcijski plan. Dodatno, provodio se intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2.340, što čini povećanje od 400 % u odnosu na Akcijski plan, a postavljeno je 40 % lovki više u odnosu na predviđeno Akcijskim planom.

U 2022. godini izvezeno je 30.308 tona mandarina ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno je 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 mln EUR, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjsko trgovinska bilanca količinski i vrijednosno.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design