Smanjimo bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana

In Ekologija
hrana

Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića.

Sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane, uključujući i preusmjeravanja viškova hrane, ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova hrane koja je zdravstveno ispravna.

Tijekom ovih blagdana smanjimo otpad od hrane u svom kućanstvu primjenjujući sljedeće savjete:

1. Planiranje kupovine namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja zaliha koje nisu potrebne
Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego li krenete u kupovinu provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje su vam potrebne. Ne kupujte namirnice i količine koje vam nisu neophodne i koje ne planirate uskoro konzumirati.

2. Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana
Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane te uvijek prvo konzumirajte hranu s kraćim rokom trajanja.

3. Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite
Pokušajte ne pripremati prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine hrane. Na taj način se smanjuju ostaci hrane na tanjurima, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. Potaknite prijatelje i obitelj da nakon zajedničkih objeda ostatke hrane ponesu kući. Spremite ostatke hrane u hladnjak ili zamrzivač, pri čemu vodite računa o sigurnosti hrane te u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu, a jednom odmrznutu hranu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja.

4. Budite inovativni i praktični – novi recepti
Potražite “recepte za viškove hrane od blagdana” za nove ideje. Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela, a korištenjem ostataka prethodnih obroka, osim što sprječavate bacanje hrane, skraćujete i vrijeme potrebno za pripremu idućih obroka.

5. Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum)
Informirajte se o oznakama roka trajanja na hrani i razlikujte ih budući da se nerazumijevanje razlika u označavanju rokova trajanja smatra jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane koja je sigurna za konzumaciju.
„Najbolje upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum kvalitete“ koji pokazuje datum do kojeg hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen „najbolje upotrijebiti do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture).
„Upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka „upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.

6. Donirajte hranu
Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima.

Ministarstvo poljoprivrede je u povodu Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, koji se obilježava 29. rujna svake godine, organiziralo tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane u okviru kojeg je održana je izložba učeničkih radova pod nazivom „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“, objavljena knjižica recepata „Skuhat ću, neću baciti“, učenicima prvih razreda podijeljene tematske slikovnice, održana edukativna radionica „Hrana je dragocjena, nije za smeće“ te zaključno održan stručni skup pod nazivom „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“.

Cijeli projekt dio je edukativne kampanje koja se financira sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH, u okviru kojeg je predviđeno unapređenje sustava doniranja hrane u RH u iznosu od 32 milijuna kuna.

O problemu otpada od hrane i njegovom sprječavanju možete se informirati kroz informativno-edukativnu kampanju koja je u tijeku, a provodi ju Ministarstvo poljoprivrede putem radio i televizijskih spotova na temu razumijevanja rokova trajanja hrane te na temu sprječavanja nastajanja otpada od hrane.

You may also read!

Konferencija HUP-a: Kako realizirati više EU sredstva u novom Višegodišnjem financijskom okviru

Konferencija HUP-a: Kako realizirati više EU sredstva u novom Višegodišnjem financijskom okviru

U organizaciji HUP – Udruge profesionalaca za fondove EU održana je konferencija Pogled u budućnost: EU fondovi kao prilika

Read More...
Tampere i Dubrovnik proglašeni su Europskim prijestolnicama i Zelenim pionirima pametnog turizma za 2026. godinu

Tampere i Dubrovnik proglašeni su Europskim prijestolnicama i Zelenim pionirima pametnog turizma za 2026. godinu

Europska komisija proglasila je Europsku prijestolnicu i Zelenog pionira pametnog turizma za 2026. godinu, odavši priznanje odredištima koja prednjače

Read More...
WorldBank

Poticanjem produktivnosti povećao bi se BDP i stvorilo više boljih radnih mjesta u zemljama Europe i središnje Azije

Prema danas objavljenom izvješću Svjetske banke zemlje Europe i središnje Azije trebale bi hitno početi raditi na učinkovitijem korištenju

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design