Strateško planiranje u okruženju COVID – 19

In Konferencije / savjetovanja
Strateško planiranje u okruženju COVID – 19

U Zagrebu je 27. studenoga održano savjetovanje – webinar, a zatim i panel rasprava na temu “Strateško planiranje zdravog radnog mjesta u ozračju COVID-19”.

Na skupu je konzultant Vitomir Begović, ukazao na značaj i odgovornost strateškog planiranja u području zaštite na radu od nacionalne razine do svake radne sredine.

Pandemija COVID-a 19 jedna je od najvećih opasnosti s kojima su se društva i gospodarstva ikad suočila. Tu će opasnost biti moguće prevladati samo ako radimo zajedno kako bismo zaustavili širenje bolesti i osigurali sigurno i zdravo radno okruženje i za one koji rade od kuće i za one koji se vraćaju na svoja uobičajena radna mjesta.

Na radnim mjestima na kojima radnici mogu biti izloženi virusima, a oni pripadaju kategoriji bioloških agensa , poslodavci moraju provesti procjenu rizika i poduzeti odgovarajuće mjere.

Što poduzeća mogu učiniti u praksi kako bi pomogla u borbi protiv ove pandemije i zaštitila zaposlenike? Najvažniju ulogu imaju znanje i osviještenost; svatko mora biti dobro upoznat s načinima na koji se virus širi, sa simptomima zaraze i s time kako smanjiti izloženosti na najmanju moguću mjeru.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj kao i širom Europe i svijeta sve se teže nosi s novim valom širenja epidemije COVID-19, a istovjetna prijetnja je i pred gospodarstvom.

U takvim okolnostima države poduzimaju različite dodatne mjere kako bi olakšali funkcioniranje zdravstvenog sustava, učinili sinergiju djelovanja poslodavaca i zdravstvenih stručnjaka, pojačali preventivno djelovanje i održali gospodarske aktivnosti.

Zbog porasta zaraza i kako bi se učinkovito kontroliralo širenje zaraza u narednim tjednima, važna je suradnja i poslodavaca i specijalista medicine rada i sporta, prije svega u pomaganju i koordinaciji rada s poslodavcima i njihovim odjelima za ljudske resurse u upravljanju daljnjim širenjem zaraze.

Kao i u normalnim radnim uvjetima, identifikacija i procjena rizika u fizičkim i psihosocijalnim radnim okruženjima početna je točka za upravljanje sigurnosti i zdravljem na radu u okviru mjera protiv bolesti COVID-19.

Provedba sigurnih radnih praksi u cilju ograničavanja izloženosti virusu koji uzrokuje COVID-19 na radnom mjestu najprije zahtijeva procjenu rizika, a zatim provedbu mjera u skladu s hijerarhijom. To znači uspostavljanje kontrolnih mjera kako bi se najprije uklonio rizik, a ako to nije moguće, smanjila izloženost radnika na najmanju moguću mjeru.

Posebno je važno obratiti pozornost na radnike koji pripadaju u visokorizičnu skupinu koje je potrebno zaštititi, uključujući starije osobe i one s kroničnim bolestima (visoki tlak, problemi s plućima ili srcem, šećerna bolest ili osobe koje se liječe od raka ili se podvrgavaju drugim postupcima imunosupresije) te trudnice.

Aktualni problemi s COVID-19 ne smiju dovesti do zanemarivanja svih ostalih ugroza prisutnih na mjestima rada budući se značajan broj različitih rizika nalazi u svakom radnom okružju;psihosocijalni rizici, mišićno-koštani poremećaji, kemijske i biološke štetnosti i dr.

Promocija zdravlja na radnom mjestu podrazumijeva zajednički trud poslodavaca, radnika i hrvatskog društva na stvaranju sigurnog mjesta rada, poboljšanju zdravlja i dobrobiti na radnom mjestu,kao posebnog društvenog interesa.

U zauzimanju za ostvarivanje te zadaće osobito je važno strateško planiranje kao postupak stvaranja dugoročnog plana o tome kako postići krajnje ciljeve. Iz tog plana proizlaze godišnji operativni planovi kojih sastavni dio treba biti i područje sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s odgovarajućim financijskim okvirom i potrebnim resursima, zaključio je Begović.

Tijekom savjetovanja uz preventivne mjere, predstavljen je i interaktivni online alat OiRA za procjenu rizika u uvjetima COVID-19, te je ukazano na niz korisnih uputa i preporuka Europske agencije za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu (EU OSHA).

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design