Strukovno obrazovanje temelj je zdravog i snažnog obrtništva

In Porezi / zakoni
Ranogajec

Na sjednici 13. prosinca 2019, Hrvatski sabor izglasao je izmjene i dopune Zakona o obrtu. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec izrazio je zadovoljstvo izmjenama koje će stupiti na snagu početkom iduće godine te istaknuo kako mu je drago da su Vlada RH i saborski zastupnici prepoznali ono na što Hrvatska obrtnička komora godinama upozorava. Ranogajec je komentirao: „Naročito su važne izmjene u području strukovnog obrazovanja, koje je temelj zdravog i snažnog obrtništva. Ipak, žao mi je da nije napravljen pomak u izjednačavanju uvjeta stručnosti između pravnih osoba i obrtnika za obavljanje djelatnosti vezanih obrta, što je Hrvatska obrtnička komora višekratno tražila. Ukoliko želimo zadržati kvalitetu proizvoda i usluga, kao i sigurnost da posao obavljaju stručne osobe morali bi ići u tom smjeru “.

Kako je ovaj Zakon temelj za poslovanje svih obrtnika, posljednje dvije godine otkako traje izrada nacrta, Hrvatska obrtnička komora nastojala je primjedbama i prijedlozima utjecati na isti, s ciljem unaprjeđenja položaja obrtništva. Najvažnija novina koja se tiče izmjene ovog Zakona jest to da se pomoćnički ispiti preimenuje u naučnički i vraća u ingerenciju HOK-a. Naučnički ispit je ispit na kojem učenik mora dokazati praktične vještine i znanja kroz vanjsko vrednovanje pred neovisnim povjerenstvom.

Gospodarstvo će izmjenama i dopunama Zakona o obrtu više utjecati na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja i poslovanja obrtnika, čime je ponovno uspostavljena spona između gospodarstva i obrazovanja. Zakon donosi i liberalizaciju pristupa tržištu rada na način da će svim osobama, koje imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje, biti omogućena registracija obrta za koji je propisan majstorski ispit, a bez polaganja majstorskog ispita ukoliko imaju najmanje 10 godina radnog iskustva na tim poslovima.

Također, produljuje se mogućnost obavljanja sezonskog obrta, sa šest na devet mjeseci te sezonski obrt više neće biti ograničen na određene djelatnosti već će se sve djelatnosti moći obavljati kroz sezonski obrt. Važno je spomenuti i da Centar za mirenje Hrvatske obrtničke komore dobiva svoje utemeljenje u Zakonu.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design