Svijest o zdravoj prehrani u mrtvoj trci s marketingom

In Konferencije / savjetovanja
Svijest o zdravoj prehrani u mrtvoj trci s marketingom

U Osijeku je održan dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja. Ovo je 13. konferencija kojoj je cilj i ove godine okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, industrije, farmaceute, liječnike i sve ostale kojima su u fokusu interesa hrana i njen utjecaj na zdravlje.

„Potrošači danas žele živjeti dulje, zdravije te konzumirati hranu prilagođenu svojoj životnoj dobi i životnom stilu, stoga sve više hranu gledamo ne samo kroz sigurnost, kroz zdravstvenu ispravnost i kvalitetu, već i kao lijek ili prevenciju bolesti. Međutim, ne treba gajiti iluzije – svijest o zdravom načinu života i prehrani vodi mrtvu trku s vrhunskim marketingom industrije hrane i pića koja je prije svega fokusirana na zadovoljstvo potrošača“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Naime, istraživanja preferencija potrošača na razini EU na upit o tome što im je najvažnije kod hrane i pića pokazala su da je potrošačima više nego trostruko važnije zadovoljstvo (57 posto) od zdravstvenih učinaka (17 posto). „Jedino sinergijom znanosti i industrije možemo snažnije aktivirati potencijale koje imamo u proizvodnji hrane, posebice u visokoj finalizaciji, inovativnim proizvodima i proizvodima s visokom dodatnom vrijednosti“, zaključio je Kovačević.

„Premda svijest o važnosti zdrave prehrane raste, kao i o njenu pozitivnom utjecaju na ljudsko zdravlje, ljudi se u svakodnevnom životu toga ne pridržavaju. Istraživanja su pokazala da se više od 60 posto ljudi ne pridržava liječničke i nutricionističke preporuke o određenoj prehrani. Problem je evidentiran kod onih koji nisu uplašeni za svoje zdravlje pa takve savjete ne doživljavaju previše ozbiljno“, istaknula je profesorica s osječkoga Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Ines Banjari.

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislav Babić podsjetio je na još jedan problemom u svijetu, a ističe kako, nažalost, on ne zaobilazi ni Hrvatsku, a to je pretilost. „Prema posljednjim provedenim istraživanjima, oko 55 posto odraslih pretilo je i oko 35 posto djece, a najviše nas zabrinjava činjenica da ti brojevi konstantno rastu“, rekao je poručivši i da zajedno trebamo raditi na promociji domaće, lokalno uzgojene hrane koja je svježa i sigurnija. Kao dodatnu prednost vidi i pružanje potpore domaćim proizvođačima kojima je to poticaj za još bolji rad – makar potrošači morali izdvojiti i koju kunu više.

You may also read!

wall

Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle

Na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna pale jer se očekuje usporavanje rasta američkog gospodarstva, dok su europski

Read More...
Valamar

Poduzetnici u turizmu upozoravaju na otežano zapošljavanje stranaca

Turistički poduzetnici upozoravaju ovih dana na poteškoće u zapošljavanju stranih radnika zbog nove regulative, žaleći se da će to

Read More...
Podravka Agri

Podravka Agri dogovorila povećanje plaća i ostalih materijalnih prava za svoje radnike u poljoprivrednim kompanijama

Pregovarački timovi Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, a pod okriljem Podravke Agri, te reprezentativnih sindikata – Sindikata PPDIV, HUS

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design