Svijet – Broj zaposlenih u EU i eurozoni u četvrtom kvartalu najviši od početka mjerenja

In Zaposlenost / plaće
Zavod za zapošljavanje

Broj zaposlenih u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u četvrtom je tromjesečju 2017. rastao više-manje nepromijenjenom dinamikom, dosegnuvši najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti taj podatak, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće.

U 28-članom EU sezonski prilagođen broj zaposlenih u četvrtom je tromjesečju na tromjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat.

U 19-članoj eurozoni je porastao za 0,3 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju.

Na godišnjoj je razini u EU u zadnjem tromjesečju 2017. broj zaposlenih uvećan za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U trećem je tromjesečju porastao za 1,6 posto.

Slična kretanja zabilježena su i u eurozoni, s rastom broja zaposlenih za 1,6 posto, nakon 1,7-postotnog u prethodnom tromjesečju.

U Eurostatu procjenjuju da je u EU u četvrtom tromjesečju 2017. prema sezonski prilagođenim podacima zaposleno bilo ukupno 236,8 milijuna građana, od čega njih 156,7 milijuna u eurozoni.

U oba područja broj zaposlenih na najvišim je razinama otkad se počeo pratiti taj pokazatelj, napominju u Eurostatu.

U cijeloj 2017. godini broj zaposlenih u oba je područja uvećan za po 1,6 posto, snažnije nego u godini ranije kada je u EU uvećan 1,2 a u eurozoni 1,3 posto, objavio je EUROSTAT.

Malta s najvećim skokom broja zaposlenih

Među zemljama EU-a čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je rast broja zaposlenih u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje bilježila Malta za 1,8 posto.

Slijedi Estonija s 1,6 posto, te Finska, s 1,2 posto više zaposlenih.

U skupini s najvećim rastom zaposlenosti još su izdvojeni Luksemburg i Latvija, s povećanim brojem zaposlenih za 1,1 odnosno 0,9 posto.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih uvećan za 0,7 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem kada je zabilježio gotovo dvostruko snažniji rast, za 1,3 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Pad zaposlenosti na tromjesečnoj razini bilježile su prema raspoloživim podacima Eurostata Italija i Poljska, za po 0,3 posto, te Grčka i Litva za po 0,1 posto.

U Češkoj broj zaposlenith zadržao se na razinama iz prethodnog tromjesečja.

Malta je i na godišnjoj razini prednjačila najizrazitijim rastom broja zaposlenih, za 6,1 posto. Prati je Estonija s 5,7 posto više zaposlenih.

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju zabilježila rast broja zaposlenih za 3,8 posto u odnosu na isto tromječje godine ranije, nakon 3,3-postotnog rasta u trećem tromjesečju, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Pad broja zaposlenih na godišnoj je razini zabilježila samo Litva, za 0,5 posto, pokazuje najnovije izvješće europskog statističkog ureda. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design