Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 34.584 boda, dok je S&P 500 pao 0,6 posto, na 4.432 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 15.043 boda.

Najveći dvotjedni pad S&P 500 indeksa od veljače ponajviše je posljedica zabrinutosti ulagača zbog skorog smanjenja poticaja središnjih banaka.

Europska središnja banka već je najavila smanjenje monetarnih poticaja, a uskoro bi to mogao učiniti i američki Fed.

Situacija na američkom tržištu rada postupno se poboljšava, dok se inflacija kreće iznad 5 posto, što znači da bi Fed uskoro mogao započeti smanjivati poticaje.

Analitičari nisu suglasni hoće li Fed to najaviti već na sjednici idućega tjedna ili u studenome, no većina smatra da će smanjenje iznosa za kupnju obveznica započeti ove godine.

U fokusu je ulagača i prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Tržište je pod pritiskom zbog skorog zaoštravanja fiskalne politike uslijed povećanja poreza i zaoštravanja monetarne politike Feda. Uz to, gospodarski pokazatelji nisu loši, ali neki ukazuju na usporavanje oporavka gospodarstva zbog širenja delta varijante koronavirusa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 posto, na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,8 posto, na 15.490 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 6.570 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 30.500 bodova jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design