Svjetske burze pale nakon četiri tjedna rasta

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon četiri tjedna rasta, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 33.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.228 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 12.705 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga je tjedna zavladao oprez jer ulagači nisu sigurni da je trend rasta tržišta, koji je trajao četiri tjedna, održiv.

„Na točki smo kada ulagači pokušavaju dokučiti hoće li povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Dva su tabora – oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi, da je nedavni uspon cijena dionica samo odskok na tržištu ‘medvjeda’ i da slijedi novi pad”, objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Posljednjih tjedana tržište je podržavao i blagi pad inflacije u SAD-u s najviših razina u više od 40 godina jer je to potaknulo nadu ulagača da američka središnja banka neće ubuduće povećavati kamatne stope tako agresivno kao dosad.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u rujnu. No, ulagači se nadaju da će to povećanje biti za 0,50, a ne 0,75 postotnih bodova, kako se donedavno očekivalo.

To će, dakako, usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed ‘mekano prizemljiti’, a ne gurnuti u duboku recesiju.

Ipak, posljednjih dana ulagači ne nalaze razloga za kupnju dionica, s obzirom na situaciju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih gospodarstava, posebice kineskog, usporava.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale jer je inflacija u eurozoni dosegnula novu rekordnu razinu, pa iz Europske središnje banke poručuju da će uskoro ponovno znatno povećati kamatne stope.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 7.550 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,8 posto, na 13.544 boda, a pariški CAC 0,9 posto, na 6.495 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, na 28.930 bodova. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design