Cijene nafte iznad 96 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 96 dolara, poduprte naznakama pojačane potražnje za radnom snagom u SAD-u koje su ublažile zabrinutost zbog posustajanja u Kini.

Cijena barela na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u usporedbi s jučerašnjim zatvaranjem i iznosila je 96,46 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,94 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom danas trgovalo po 90,78 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,39 dolara.

Trgovce je jučer ohrabrio podatak o padu broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u, koji signalizira solidnu potražnju za radnom snagom unatoč posustajanju gospodarske aktivnosti. Optimizam je potaknula i snažna potrošnja goriva.

Podaci su ublažili strah od recesije koji su raspirile naznake usporavanja kineskog gospodarstva pod pritiskom strogih mjera suzbijanja novog vala covida 19, ali i posustajanje u SAD-u i eurozoni.

“Glavni su izvor bojazni trenutno globalna recesija i slabljenje potražnje, s obzirom na slabe podatke iz SAD-a, eurozone i Kine. Znakovi usporavanja gospodarskog rasta sveprisutni su i mogli bi smanjiti potražnju za naftom”, rekli su analitičari PVM-a.

Haitham Al Ghais, novi glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), rekao je pak za Reuters da je optimističan u pogledu potražnje za naftom u 2023. Dodao je i da OPEC želi zadržati Rusiju u široj skupini koja uključuje i neovisne proizvođače.

Potporu cijenama pružio je pak snažan pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu budući da su kompanije pronašle kupce u europskim zemljama koje traže zamjenu za rusku naftu. Američki izvoz poskočio je na rekordnih pet milijuna barela dnevno.

“Računamo da će EU trebati zamijeniti 1,2 milijuna barela dnevno uvoza iz Rusije sirovom naftom iz drugih regija”, navodi u bilješci savjetodavna kuća FGE.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 98,22 dolara, što znači da je poskupio 2,49 dolara. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design