Svjetske burze porasle, na Wall Streetu novi rekordi

In Vijesti iz svijeta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi da će novi paket poticajnih mjera ubrzati oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1 posto, na 31.458 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,3 posto, na 3.934 boda, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 14.095 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine, dok investitori očekuju nove fiskalne poticaje, vrijedne 1.900 milijardi dolara, koje bi poduprle oporavak američkog gospodarstva u pandemiji koronakrize. Od početka veljače Dow Jones je u plusu 4,9 posto, S&P 5,9 posto, a Nasdaq 7,8 posto.

Pritom dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu – popušta fokus na velike tehnološke tvrtke, dok ciklički sektori, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize, dobivaju na zamahu. Energetski je sektor samo od početka veljače na Wall Streetu skočio oko 13 posto.

VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija skliznuo je, pak, prošloga tjedna ispod razine od 20 bodova po prvi put od veljače 2020., odnosno uoči izbijanja pandemije koronavirusa koja je uzdrmala američko tržište dionica.

To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica. Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

“Između aktualnih poboljšanja u području ekonomije i zdravstva, tržište nastavlja očekivati bolju 2021. i to podupire rast cijena dionica. Zarade kompanija u četvrtom tromjesečju znatno su bolje od očekivanja, pa analitičari sada prilagođavaju ovogodišnje procjene zarada kompanija naviše”, kaže Brad McMillan, zadužen za ulaganja pri Commonwealth Financial Networku.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna ojačale. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,55 posto, na 6.589 bodova, a pariški CAC za 0,8 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX blago pao, za 0,04 posto, na 14.049 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,6 posto, na 29.520 bodova. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design