Svjetske burze porasle peti tjedan zaredom, na rekordne razine

In Vijesti iz svijeta
wall

Svjetske su burze porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pri čemu su indeksi u Europi i na Wall Streetu, nakon poruka središnjih banaka da neće žuriti s povećanjem kamata, dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 36.327 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 4.697 bodova, a Nasdaq indeks 3,05 posto, na 15.971 bod.

Rast tih indeksa peti tjedan zaredom zahvaljuje se poruci američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Fed je u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi dolara mjesečno.

Tako bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Fed je, također, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerojatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je otprilike 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. U listopadu je broj zaposlenih porastao za 531.000, više nego što se očekivalo i više nego mjesec dana prije.

To pokazuje da se tržište rada, ali i cjelokupno gospodarstvo i dalje oporavljaju od koronakrize.

No, taj je podatak potaknuo i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate prije nego što se očekuje jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula ‘puna zaposlenost’.

Ni ECB neće žuriti s povećanjem kamata

I na europskim su burzama cijene dionica porasle peti tjedan zaredom. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica ojačao je 1,7 posto i dosegnuo rekordnu razinu.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,9 posto, na 7.303 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 16.054 boda, a pariški CAC 3,1 posto, na 7.040 bodova.

Podršku tržištima pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, ali i poruke središnjih banaka.

U četvrtak je Bank of England iznenadila tržišta odgodom povećanja kamatnih stopa, dok je u srijedu predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde poručila da je vrlo mala vjerojatnost da će središnja banka podići kamate u idućoj godini.

Zbog toga su splasnule špekulacije da bi ECB zbog jačanja inflacije mogla povećati kamate već iduće godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,5 posto, na 29.611 bodova. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design