Svjetske burze porasle peti tjedan zaredom

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, petog zaredom, dok ulagači procjenjuju kada će središnje banke zapadnih zemalja početi smanjivati kamate, s obzirom da inflacija popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 36.245 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,8 posto, na 4.594 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 14.305 bodova.

U studenom su ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili sve gubitke od prethodan tri mjeseca, pa je početkom prosinca S&P 500 dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Uz to, američko gospodarstvo stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata.

Zbog toga tržište sada najviše pokreću procjene kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi to mogao učiniti već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na 16.397 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.346 bodova.

Na burzama vlada dobro raspoloženje od kada je u četvrtak prva procjena Eurostata pokazala da je inflacija u eurozoni u studenome skliznula na 2,4 posto, najnižu razinu od polovice 2021. godine.

To je podržalo tezu da je Europska središnja banka (ECB) završila ciklus povećanja kamata i da se uskoro može očekivati smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da gospodarstvo eurozone slabi.

Premda čelnici ECB-a poručuju da je još prerano o tome razgovarati, na tržištu se špekulira da bi prvo smanjenje kamata moglo uslijediti već u travnju. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design