Svjetske burze porasle, trgovinske tenzije smanjene

In Vijesti iz svijeta
birza

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer su ponešto smanjene trgovinske napetosti nakon što je Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,9 posto, na 26.154 boda, dok je S&P 500 skočio 1,2 posto, na 2.905 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 8.010 bodova.

Sve do polovice tjedna na tržištima je vladao oprez zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se čekala odluka predsjednika SAD-a Donald Trumpa o uvođenju carina na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

No, kada je objavljeno da je Washington predložio, a Peking prihvatio nastavak pregovora, strahovanja ulagača od eskalacije trgovinskog rata su splasnula, a cijene dionica snažno porasle.

Pritom je najveći dobitnik bio tehnološki sektor koji je prethodno danima bio pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od novih regulacija u tom sektoru, ali i upozorenja Applea i nekoliko drugih kompanija da bi im moglo naštetiti uvođenja carina na kineske proizvode jer mnoge komponente za svoje proizvode uvoze upravo iz Kine.

„Oporavak tog sektora glavni je pokretač tržišta. Možda se taj sektor oporavlja od udarca, a ulagači se nadaju da se tržišni lider vratio”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lanz & Associates.

Tehnološki je sektor, naime, od početka godine predvodio uspon tržišta s rastom od gotovo 18 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o nešto slabijoj inflaciji u SAD-u nego što se očekivalo. Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

No, u petak je na tržištima ponovno zavladao oprez nakon što je iz Bijele kuće poručeno da je Trump naložio da se nastavi postupak za uvođenje carina na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara, premda se očekuje nastavak trgovinskih pregovora.

Analitičari kažu da nije jasno ni kada bi se trebali nastaviti pregovori, ni kada bi Washington mogao uvesti dodatne carine, pa zbog toga ulagači nisu bili voljni riskirati uoči vikenda.

„Ovoga je tjedna bilo puno vijesti, ljudi su bili prilično aktivni, a došao je petak. Ne želite dodatno riskirati kada ne znate što bi se moglo dogoditi tijekom vikenda”, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.304 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,4 posto, na 12.124 boda, a pariški CAC 1,9 posto, na 5.352 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 3,5 posto, na 23.094 boda, što je njegov najveći tjedni dobitak u posljednja dva mjeseca. (H)

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design