Svjetski dan prava potrošača 15.ožujka – Borba protiv onečišćenja plastikom

In Potrošači
WCRD 2021

Ove godine, povodom Svjetskog dana prava potrošača (15. ožujka 2021.) organizacije za zaštitu potrošača diljenn svijeta pozivaju na globalne promjene kako bi se uhvatilo u koštac sa zagađenjem naše planete plastikom.

Svjetski dan prava potrošača kojega koordinira Consumers International — C1,(organizadja koja okuplja 200 udruga potrošača iz 120 zemalja), obilježava se svake godine kako bi se istaknula vaznost zaštite prava potrošača i osnaživanje uloge potrošača.

Svjetski dan zaštite prava potrošača obilježava se svake godine od 1983. g. i uvijek se obilježava na istu temu u cijelom svijetu. Hrvatska udruga za zaštitu potrošača članica je Consumers Internationala od 2000. godine.

U 2021. ističerno ulogu zagovaranje potrošača u rješavanju problema onečišćenja plastikom želimo pokazati da potrošači svugdje u svijetu zahtijevaju promjene, kako za okoliš, tako i za naše zdravije.

Plastika može biti vrio koristan materijal u svakodnevnom životu, ali naša potrošnja i proizvodnja plastike, posebno plastike za jednokratnu upotrebu postala je neodrživa, što dovodi do globalne krize onečišćenja plastikom i utječe negativno na naše ekosustave i na naše zdravlje.

To je posebno važno danas kada vidimo vrlo velike negativne učinke pandemije COVID-19 onečišćavanju plastikom, a sve zbog povećane upotrebe jednokratnih rukavica i maski, kao i hrane zapakirane u plastiku.

Potrošači su sve zabrinutiji zbog onečišćavanja plastikom i već poduzimaju mjere. Giobalna studija provedena 2019. godine potvrdila je da postoji snažan potrošački odgovor na plastični otpad: 82% ispitanika koristi pribor za čišćenje za višekratnu upotrebu, 72% pri kupovini koristi vrećice za višekratnu upotrebu, 62% koristi boce za piće koje se mogu ponovo puniti.

Zbog povećane upotrebe jednokratne plastike tijekom pandemije, 55% potrošača na globalnoj razini postalo je zabrinutije za okoliš i gotovo 74% potrošača spremno je platiti više za trajniju i održivu ambalažu.

Sustavne promjene na tržištu potrebne su na svim razinama od vlada, poslovnog svijeta i onih koji definiraju standarde, kako bi rješavanje problema onečišćenja plastikom i održiva potrošnja postali jednostavan i lak izbor za potrošače.

Zato treba održivije alternative učiniti dostupnima i prihvatIjivima potrošačima, izgraditi učinkovite infrastrukture za recikliranje i osigurati da potrošači imaju sve informacije koje su im potrebne za donošenje kvalitetnih odluka. To su samo neki od načina na koje se zagadivanje okoliša plastikom može smanjiti.

Kampanja za Svjetski dan prava potrošača 2021. bit će usmjerena na 7R:

RETHINK / RAZMISLI – kupimo proizvode koji nisu zapakirani u plastiku,

REFUSE / ODBIJ – recimo ne plastici,

REDUCE – zamijenimo jednokratne proizvode višekratnima,

REUSE / PONOVO KORISTI – plastičnu vreču možemo više puta koristiti,

RECYCLE / RECIKLIRAJ – plastiku odložimo u posebna spremišta,

REPAIR / POPRAVI – popraviti možemo npr. plastičnu igračku i tako joj produžiti trajanje,

REPLACE / ZAMIJENI – zamijenimo plastičnu bočicu za vodu staklenom.

Ovom kampanjom pokazat će se kako potrošači svugdje u svijetu poduzimaju mjere u vezi sa svakim od ovih 7R, te da potrošači mogu preispitati svoje navike i upotrebu plastike svesti na najmanju moguću mjeru, ali tražimo od vlada poslovnog svijeta da to podrže i učine još više.

Helena Leurent, glavna direktorica Consumers Internationala, upozorava: „Zagađenje plastikom jedno je od najhitnijih pitanja s kojima se suočava naša planeta. Svijest potrošača o krizi s plastikom raste diljem svijeta. Potrošači imaju ključnu ulogu u oblikovanju tržišta i moramo ih podupirati kako bismo poslovni svijet pridobili da održiva potrošnja postane dostupna svima.

Evo nekoliko zabrinjavalučih činjenica:

• Procjenjuje se da će do 2050. u oceanima i morima biti više plastike nego ribe -100.000 morskih sisavaca i kornjača te milijun morskih ptica godišnje ugine zbog onečišćenja mora plastikom

• Procjenjuje se da 8 milijuna tona plastike ulazi u naša mora i oceane svake godine. Jednokratna plastika čini 50 posto plastike proizvedene svake godine. COVID-19 epidemija je to još više povećala zbog upotrebe jednokratnih maski, rukavica i zapakirane hrane

• Polovica sve plastike ikad proizvedene izradena je posljednjih 15 godina. Da biste saznali više o Svjetskom danu prava potrošača, i o održivoj potrošnji, posjetite web stranicu Consumers Internationala: www.consumersinternational.org

• slijedite #SustainableConsumer #NoPlasticPotlution na Twitteru Facebooku,

Ana Knežević, Predsjednica HUZP-a

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design