Tesla gasi 400 radnih mjesta u Njemačkoj

In Zaposlenost / plaće
Tesla

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je u utorak da će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima.

Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točnu brojku, a prema godišnjem izvješću za 2023. zapošljavali su u prosincu 140.473 radnika.

U četvrtak kompanija je izvijestila da neće produljiti ugovore 300 radnika zaposlenih ‘na određeno vrijeme’ u pogonu u Gruenheideu. Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da “otkaze nisu dobili Teslini radnici”.

U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 tisuća radnika.

U utorak Tesla je objavio da će u jedinoj tvornici u Europi otpustiti 400 radnika.

“Trenutačno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu”, naveli su u priopćenju među razlozima za gašenje radnih mjesta.

Najavili su program za “dobrovoljni odlazak” kako bi se izbjegli otkazi. Uprava će o njegovoj provedbi razgovarati s radničkim vijećem, dodali su, ne navodeći pojedinosti.

Ugovorni partneri već su zaposlili većinu otpuštenih radnika ‘na određeno’, tvrde.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design