Tesla očekuje slabljenje potražnje za električnim automobilima

In Vijesti iz svijeta
tesla

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku prihoda u 2023. godini zahvaljujući sniženim cijenama, upozorivši da očekuje naglo usporavanje potražnje u 2024.

Tesla je prošle godine više puta snizio cijene kako bi održao potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila.

Ukupni prihod poskočio je 19 posto, na 96,8 milijardi dolara, prateći skok isporuka. U istom postotku porasla je i neto dobit, dosegnuvši 15 milijardi dolara.

Na kraju godine prihod je naglo usporio, uz stopu rasta od samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Izvršni direktor Elon Musk upozorio je da će kineska konkurencija „više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”, ako se ne postave trgovinske barijere.

Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu.

Dodatni je problem posustajanje prodaje, nakon nekoliko dobrih godina, primjećuje BBC. I kineski proizvođači snizili su cijene kako bi potaknuli prodaju, a Europa je u prosincu bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022., prema udruzi ACEA. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design