Trgovci spremni za praćenje cijena kad se usuglasi način

In Trgovina na malo
kupci-maloprodaja-shopp

Trgovci su spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena nakon što prethodno između trgovaca i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena, ističu u utorak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

U dopisu koji je HUP-Udruga trgovine u utorak ujutro uputila ministarstvu gospodarstva, navodi se kako su 16. siječnja zaprimili dopis ministarstva u kojem se za relevantne datume tražila dostava najviših maloprodajnih cijena za sve proizvode iz asortimana trgovaca koji pripadaju pojedinoj od 78 kategorija.

“S obzirom na širinu asortimana kod različitih trgovaca, ističemo da je riječ o stotinama proizvoda iz kategorija brendova i privatnih robnih marki, dakle o izrazito velikom opsegu”, navode iz HUP-a te ističu kako u očitovanju ministarstva “ni na koji način nije pojašnjena metodologija usporedbe cijena odnosno način na koji će se objektivno uspoređivati takav opseg različitih proizvoda iz ponuda niza trgovaca”.

Dodaju kako u ime svih trgovaca kojima se ministar obratio sa zahtjevom za dostavom podataka o cijenama ističu “da su trgovci spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena nakon što prethodno između trgovaca i ministarstva detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena, sve kako bi se osigurao ispravan prikaz stanja na tržištu i spriječila daljnja reputacijska šteta koju smo zajedno s ostalim trgovcima u proteklom razdoblju neopravdano pretrpjeli”.

HUP: Trgovce se proziva bez uporišta

Iz HUP-a napominju kako su trgovački lanci “bez uporišta prozvani za nepravilnosti, manipulacije i ‘varanje’ potrošača u procesu konverzije”.

Da su te optužbe bile neutemeljene pokazali su rezultati više od 170 inspekcijskih nadzora koji su provedeni u nizu trgovačkih lanaca, a u kojima je pronađen tek manji broj primjera povišenih cijena, što je zanemarivo s obzirom na opseg djelatnosti trgovine u RH, navode iz HUP-Udruge trgovine.

“S obzirom na navedeno i kontinuiranu reputacijsku štetu koju zbog cijele situacije trpimo, naš je interes zaustaviti trend dezinformiranja javnosti i osigurati istinito informiranje potrošača”, istaknuli su u svom dopisu upućenom resornom Ministarstvu.

Sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena, kako su naveli, “podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje metodologije usporedbe cijena te partnersku suradnju kojoj neće pridonijeti ultimatumi i neopravdana prozivanja”.

Inače. ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u petak je nakon sjednice vlade rekao da su od trgovačkih lanaca zatraženi popisi s cijenama, koje će građani moći uspoređivati.

Rekao je kako je ministarstvo poslalo dopis prema 10 najvećih trgovačkih lanaca od kojih je zatraženo da dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu te da im svaka dva tjedna dostavljaju te podatke kako bi se prezentirale građanima na jednom mjestu da ih mogu uspoređivati. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design