Turizam u pet najposjećenijih zapadnoeuropskih gradova blizu 2019.

In Iz svijeta
turizam

Sektor putovanja i turizma u pet najposjećenijih zapadnoeuropskih prijestolnica – Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu i Madridu – ukupno je u 2022. gospodarstvima tih gradova pridonio s oko 71 milijardu američkih dolara, što je 15 posto manje nego 2019. i znak snažnog oporavka sektora, ističe novo izvješće iz WTTC-a.

U tom novom izvješću, WTTC (World Travel & Tourism Council) – Svjetsko vijeće za putovanje i turizam donosi gospodarske učinke turizma u pet velikih zapadnoeuropskih gradova, poput doprinosa putovanja i turizma BDP-u i zaposlenosti.

Pariz je pokazao najsnažniji oporavak sektora turizma i putovanja od svih pet glavnih gradova, jer je, prema izvješću u 2022. za 2019. zaostao samo šest posto, s procijenjenih 35,7 milijardi dolara doprinosa gradskom BDP-u.

Ostala četiri grada pokazala su nešto sporiji oporavak s 18 do 30 posto manje doprinosa nego 2019., pa je tako sektor putovanja i turizma BDP-u Londona 2022. pridonio s gotovo 15 milijardi dolara, čime za 2019. zaostaje za oko 18 posto.

U Berlinu je pak taj sektor gradskom BDP-u pridonio s više od 7,7 milijardi dolara, što je 18 posto manje nego 2019., a u Madridu s više od 5,5 milijardi dolara ili 24 posto manje.

Najsporiji oporavak među pet gradova imao je u 2022. Rim, čiji je sektor putovanja i turizma sa doprinosom od gotovo sedam milijardi dolara ispod razine 2019. za 30 posto.

Komentirajući izvješće, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson rekla je da putnici ponovo hrle u Pariz, London, Berlin, Madrid i Rim, da stalno rastu i poslovna putovanja, te da i ponovo otvaranje Kine dovodi dobrodošle posjetitelje u gradove diljem Europe.

“Turisti daju veliki poticaj i gospodarstvu i stvaranju radnih mjesta. Ključno je da nacionalne i lokalne vlasti nastave prepoznavati važnost putovanja i turizma za lokalna i nacionalna gospodarstva, radna mjesta i poduzeća”, poručila je Simpson.

To potvrđuje podacima da je neposredno prije pandemije u pet velikih europskih gradova bilo više od 976 tisuća radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma, da bi u 2020. to palo na nešto više od 580 tisuća.

Već u 2021. sektor je u tim gradovima otvorio 13 posto više radnih mjesta nego 2020. odnosno 654 tisuća, a u 2022. nastavio s rastom od 23 posto, na 807 tisuća, što je, kako kažu iz WTTC-a, “samo 17 posto ispod ukupnog broja u 2019.”.

Najveći dio od ukupnih radnih mjesta je pak u Parizu, koji trenutno ima najveće tržište rada u sektoru putovanja i turizma među pet spomenutih glavnih gradova s ​​gotovo 322 tisuće radnih mjesta. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design