Tvrtke i udruženja doniraju i pomažu

In DOP
petrinja

Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.

Janaf donira tri milijuna kuna

Uprava Janafa donijela odluku o uplati tri milijuna kuna putem računa državnog proračuna za akciju “Pomoć za obnovu nakon potresa” na koji se primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

“Kao društveno odgovorna tvrtka, na ovaj način željeli smo se što prije uključiti u pružanje pomoći i obnovu potresom pogođenih područja”, kažu u Janafu.

Ina donira 2,5 milijuna kuna

Nakon što se uključila u pružanje neophodne pomoći potresom pogođenih područja, Ina je odlučila pomoći s dodatnih 2,5 milijuna kuna. Sredstva će biti donirana za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a dio će biti usmjeren i za obnovu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Uz to, Ina je ustupila Stožeru civilne zaštite skladišne prostore u Sisku. Na taj je način osiguran dodatni prostor za zaprimanje humanitarne pomoći.

Ina je osigurala i višednevne količine goriva i plinskih boca za žurne službe putem Ina kartice Ravnateljstvu civilne zaštite u Petrinji za agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja priprema obroke za stanovništvo, žurne službe, članove Crvenog križa te volontere. Gorivo je na isti način donirano i HGSS-u.

Na Ininim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo je do kraja tjedna osigurana besplatna kava te voda od 0,5 l za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda od 0,5 l.

Radnici Ine prikupljaju pomoć koja će biti dostavljena Crvenom križu, a neki službenim automobilima sudjeluju u distribuciji pomoći stanovništvu ili pomažu strojevima u obnovi.

Nakon jučerašnje dvije mobilne kućice, danas su dodatne dvije poslane u Glinu i okolno područje, a u radnički hotel Crosca u Ivanić-Gradu smješteno je do sada sedmero osoba i na raspolaganju je dok se ne popune kapaciteti.

Ina Maziva jučer su donirala 620 litara dezinficijensa te veće količine dezinfekcijskih maramica.

Nexe grupa donira milijun kuna vrijedan građevinski materijal

Nexe grupa, regionalni proizvođač građevinskog materijala, donirat će građevinski materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, Nexe je zatražio podršku Vlade u njenoj realizaciji.

“Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji“ izjavio je predsjednik Uprave Nexe Grupe, Ivan Ergović.

Nexe grupa ponudila je i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške resornog Ministarstva.

Zagrebačka banka donira milijun kuna i obustavlja mjere naplate

Kako bi pomogla građanima čiji su domovi stradali u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima, izvijestila je Zaba u četvrtak.

Uz financijsku pomoć građanima, Zaba će klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31.12.2020. do 28.2.2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u narednom razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u vidu moratorija na otplatu kredita.

HPB otvorio račun za donacije Gradu Petrinji i donirao milijun kuna

Hrvatska poštanska banka otvorila je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji te poziva građane koji su u mogućnosti da sudjeluju u akciji prikupljanja novčane pomoći kako bi se što prije sanirale nastale štete u područjima pogođenim potresom. Svoje donacije građani mogu obaviti bez naknade na IBAN: HR28 23900011500198069 s pozivom na broj HR68 PNB 7765-oib, a za uplate iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. Navedeni račun je multivalutni. U želji da pomogne onima čiji su domovi uništeni, a iskazujući svoju društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, Hrvatska poštanska banka donirala je milijun kuna Gradu Petrinji.

Generali: 700 tisuća kuna za Sisačko-moslavačku županiju

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli seriju razarajućih potresa.

Surađujući s udrugom Promentz, pokretačem platforme “Psihološka pomoć”, Generali poručuje da je predan podržati napore u organiziranju mobilnih timova, specijaliziranih psihologa za krizne situacije kako bi i na taj način pružio podršku.

Ericsson NT pomaže i donira 400 tisuća kuna

Stručni kompanijski timovi Ericsson Nikole Tesle odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

Uprava i poslovodstvo kompanije također je donijelo odluku o donaciji 400 tisuća kuna na račun koji je Vlada otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je kazala kako su njihov rad na terenu u osiguravanju telekomunikacijske infrastrukture te ova donacija najbolji primjer kako treba pomagati kada je to najvažnije. “Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, tijekom cijele ove teške i nepredvidive godine već je usmjerila niz donacija prvenstveno prema zdravstvenim ustanovama koje su na prvoj liniji borbe s korona virusom te drugim ugroženim dionicima u našem okruženju”, istaknula je Kovačević.

Mastercard uplaćuje 50 tisuća eura

Mastercard je odlučio donirati 50 tisuća eura, koji će u cijelosti biti uplaćen na račun državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

“Brojne donacije stižu u pogođene krajeve, a kako bismo dodatno omogućili što bržu pomoć stradalima te doprinijeli obnovi pogođenih mjesta, odlučili smo se pomoći građanima kojima je to najpotrebnije”, rekao je direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj i Rumunjskoj Cosmin Vladimirescu.

“Riječ je o katastrofi koja se može dogoditi bilo gdje te ovom donacijom želimo poslati jasnu poruku te dati svoj doprinos u obnovi nastradalih područja”, dodao je.

HKZP – 200 tisuća kuna za bolnicu u Sisku

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) uplatila je novčanu donaciju u iznosu od 200 tisuća kuna Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku za saniranje štete uzrokovane razornim potresom.

“Izražavamo iskrenu sućut obiteljima žrtava potresa, a ozlijeđenima želimo što brži oporavak. Velika podrška od svih naših zaposlenika koji su u mislima i zajedništvu s Petrinjom, Siskom i Glinom te drugim gradovima i općinama pogođenim potresom”, kažu u HKZP-u

M SAN Grupa donira električne grijalice

M SAN Grupa donira 200 električnih grijalica. “Vjerujemo da jedna od krucijalnih potreba stradalnicima omogućiti djelotvoran način grijanja”, kažu u toj kompaniji.

Donacija će biti realizirana u suradnji s Crvenim križem, Stožerom Civilne zaštite kao i Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

M SAN izražava iskrenu sućut svim stradalnicima u potresima, a poglavito obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i uz iskrenu nadu da će čim prije doći do smirivanja tla.

Oktal Pharma donirala novac i opremu sisačkoj bolnici i Crvenom križu

Veledrogerija Oktal Pharma donirana je novčanu pomoć za saniranje prioritetnih oštećenja, a Hrvatskom crvenom križu poslala je pomoć u medicinskim sredstvima.

“Ovom donacijom smo nastojali na brz i konkretan način pomoći sisačkoj bolnici, našem partneru, i hrabrim djelatnicima Crvenog križa, s tim da ćemo i dalje pratiti razvoj ove teške situacije i pomoći kada bude potrebno. Želja nam je da na ovaj način potaknemo i druge predstavnike hrvatske farmaceutske industrije da odvoje sredstva za naše sugrađane kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija” rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

HOK pokrenuo akciju “Obrtnici za stradale od potresa”

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju “Obrtnici za stradale od potresa”, u sklopu koje je otvoren žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije, a obrtnici pomažu i na druge načine, izvijestio je HOK u četvrtak.

Broj žiro-računa za donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj 00, OIB uplatitelja. Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X.

HOK je uz to donirao 50 agregata, plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirao dostavu 200 kg kruha dnevno u Petrinju.

Ceh ugostitelja HOK-a i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba pripremaju dnevno 300 toplih obroka koji se razvoze stradalima u koordinaciji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Udruženjem obrtnika Sisak.

Udruga Glas poduzetnika otvorila fond za donacije

Udruga Glas poduzetnika izvijestila je da je otvorila fond za donacije kako bi novčanim sredstvima pomogla u osiguravanju smještaja za one bez doma te u obnovi oštećenih i uništenih stambenih objekata.

S prikupljenim sredstvima planira se kupnja stambenih kontejnera, grijalica i druge opreme te građevinskog materijala. Sredstva će UGP prikupljati do kraja veljače.

“Prioritet nam je osigurati građanima Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta krov nad glavom u ovim zimskim mjesecima”, kažu u UGP-u.

UGP je u srijedu od vlade zatražio micanje poreznih opterećenja na donacije. Zatražio je i da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a na donacije.

Mnogobrojnim poduzetnicima s područja Sisačko-moslavačke županije uništeni su objekti, pa bi ima na neko vrijeme trebalo odgoditi plaćanje poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, smatra UGP.

Na račun državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”, 30 tisuća kuna uplatila je Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina). (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design