U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

In Financije i gospodarstvo
Top of the Funds

Povodom obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova u Hrvatskoj gospodarskoj komori dodijeljene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini. Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK tradicionalno dodjeljuje nagrade prema kriterijima Grupacije u osam kategorija.

“Dodjelom nagrada Grupacija UCITS fondova odaje priznanje najuspješnijim investicijskim fondovima i društvu koji su u 2022. godini ostvarili dobre rezultate, iako su dizanje referentnih kamatnih stopa, visoka inflacija i usporavanje gospodarskog rasta u svijetu predstavile bitne komplikacije povrh dugo prisutnih strukturnih faktora prijetnji poput digitalizacije”, kazao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja i izrazio zadovoljstvo što je ostvarena uspješna suradnja udruženja koja okupljaju financijske institucije s regulatorima: HANFA-om, HNB-om i Ministarstvom financija, u svim područjima od interesa za članice.

Predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova Hrvoje Krstulović zahvalio je ulagateljima na povjerenju u investicijske fondove i uloženi trud društava.

“Investicijski fond pruža jednostavan i učinkovit način za realizaciju dugoročne štednje i ulaganja građana na tržištu kapitala pogotovo kroz investicijske planove tj. redovite mjesečne uplate. Pristupačnost i suvremenost investicijskih fondova stalno raste kroz inicijative kao što su digitalizacija i nove strategije upravljanja te usmjerenost na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika”, istaknuo je Krstulović.

Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu InterCapital Dollar Bond, koju je ispred InterCapital Asset Managementa preuzeo Dario Bjelkanović, fond manager.

InterCapital Short Term Bond najbolji je kunski kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Niko Maričić, fond manager u društvu InterCapital Asset Management.

Nagrada za najbolji eurski kratkoročni obveznički investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu OTP e-start, kojim upravlja društvo OTP Invest.

”OTP e-start je započeo sa svojim radom prije 10 godina. U tom razdoblju pažljivo smo birali ulaganja i nastojali pružiti kvalitetnu uslugu svim ulagateljima. Prošlogodišnje okruženje vođeno visokom inflacijom i kamatnim stopama je ne samo nama, već i drugim upraviteljima stvaralo prilične izazove u upravljanju imovinom. Međutim, uspjeli smo dokazati da je i kroz takve uvjete navigiranje moguće te da uz velike napore možemo opravdati povjerenje naših ulagatelja. Tim načelom nastojati ćemo se voditi i u budućnosti, kako bi dokazali da je ulaganje na duži rok dobar put ka oplemenjivanju imovine”, naglasio je Igor Filipović, voditelj Odjela upravljanja imovinom u OTP Investu, koji je preuzeo nagradu.

Nagrada u kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i ove godine pripala je fondu Capital Breeder. Preuzimajući nagradu Ivan Beljan, predsjednik Uprave Global Investa, istaknuo je da je drugu godinu za redom Capital Breeder proglašen najboljim otvorenim dioničkim fondom.

“Nakon fantastične 2021. godine prošla godina je bila puno zahtjevnija i tim više smo ponosni na ostvareni rezultat u situaciji kada su gotovo svi svjetski dionički indeksi imali negativne prinose. Zahvaljujem Grupaciji UCITS fondova na dodjeli ove nagrade i svim ulagačima na kontinuiranom povjerenju”, kazao je Beljan.

Nagrada za najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Allianz Portfolio kojim upravlja Allianz Invest.

“Unatoč izazovnim kretanjima na tržištima kapitala u 2022. godini, ova nagrada je dokaz kako Allianzov fokusirani i agilan pristup upravljanju ulaganjima uz pomno praćenje tržišta, makroekonomskih fundamenata te kvalitetnih i perspektivnih izdavatelja donosi uspješne rezultate. Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali našu vrijednost te ostajemo usredotočeni na ostvarenje investicijskih ciljeva i u narednom razdoblju”, izjavila je prilikom preuzimanja nagrade Ana Cvitan Penezić, članica Uprave Allianz Investa.

Nagrada za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Eurizon HR Conservative 10. Prilikom preuzimanja nagrade Marko Polić, glavni fond manager u Eurizon Asset Management Croatia je istaknuo kako im je iznimna čast da su druge godine za redom dobitnici nagrade u kategoriji – konzervativnih mješovitih fondova.

“Ove godine je to naš fond Eurizon HR Conservative 10, otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koji je nagradu za najbolji mješoviti fond dobio također za 2017. te 2018. godinu. Ovo je priznanje za naš dosadašnji rad i uloženi trud te ćemo nastaviti ulagati maksimalne napore i nastojati u danim tržišnim uvjetima ostvariti zadovoljavajuće rezultate za naše udjelničare i u godinama koje dolaze. Ovim putem koristimo priliku da se svim našim klijentima zahvalimo na ukazanom povjerenju”, rekao je Polić.

U kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom ove godine nagrada je pripala fondu ZB bond 2024 USD društva ZB Invest. Nagradu je preuzeo Davor Vorih, fond manager, koji se istaknuo važnost financijske pismenosti i nastavka edukacije ulagatelja kako bi bolje razumjeli investicijske fondove i što kvalitetnije ulagali i štedjeli putem tržišta kapitala.

Nagrada za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2022. pripala je društvu InterCapital Asset Management.

“Ova nagrada, koja dolazi od naših kolega iz industrije, predstavlja prepoznavanje našeg predanog rada, stručnosti i talenta koji svakodnevno ulažemo u ono što radimo. InterCapital je svojom kontinuiranom inovativnošću nastojao i nastoji odgovoriti na trendove lansiranjem prvih ETFova u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, uvođenjem ESGa principa u naš investicijski proces te predstavljanjem FinTech aplikacije Genius – prvog hrvatskog robo savjetnika. Sve nam to pruža mogućnost da sa dozom optimizma gledamo na budućnost znajući da smo prilagodbu našeg poslovanja za nadolazeće vrijeme već započeli. Iskoristio bih priliku te se dodatno zahvalio svim kolegama u InterCapitalu na predanom radu bez kojeg cijeli ovaj rezultat ne bi bio moguć. Najbolji primjer toga su i ove druge dvije nagrade koje smo dobili danas u dvjema, nama dragim i važnim kategorijama, kategorijama obvezničkih fondova”, kazao je Hrvoje Čirjak, član Uprave InterCapitala, koji je preuzeo nagradu.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja jer je na taj dan rođen Abraham van Ketwich, Nizozemac koji je prije 240 godina osnovao prvi investicijskih fond u svijetu i postavio temelje fondovske industrije. HGK i Grupacije UCITS fondova tim povodom će tijekom travnja i svibnja održati predavanja za studente na nekoliko fakulteta, u cilju približavanja fondova mladima i podizanja financijske pismenosti u društvu.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design