U ožujku zabilježen pad maloprodajnoga prometa

In Trgovina na malo
trgovina

U ožujku 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 7% manji u odnosu na ožujak 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada još od siječnja 2010. godine (kada je pad iznosio 7,2%). Pad u ovogodišnjem ožujku rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine i obustavu rada ugostiteljskih objekata.

Pad prometa u promatranome mjesecu prvi je godišnji pad još od svibnja 2019. godine (-1,9%, koji je, među ostalim, zabilježen zbog znatnog pada broja svibanjskih turističkih noćenja). U posljednjih 67 mjeseci bilježio se trend rasta koji je prekinut samo u dva mjeseca (svibanj 2019. i ožujak 2020. godine).

Na višegodišnji je trend maloprodajnoga prometa povoljno utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača (prema anketi čije rezultate objavljuje Europska komisija), kod kojega se od listopada 2014. do veljače 2020. godine bilježi uzlazni trend koji je prekinut sedam puta (tri puta u 2016., tri puta u 2017. godini i jednom u 2019. godini).

Konkretno, u siječnju 2020. godine prvi je put zabilježeno pozitivno pouzdanje potrošača (veći je postotak pozitivnih u odnosu na negativne odgovore na pitanja u anketi). Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određen utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015., 2017. i 2019. godine, a utjecale su na povećanje kupovne moći stanovništva. Ipak, u ožujku 2020. godine zabilježeno je pogoršanje pouzdanja potrošača u odnosu na ožujak 2019. godine.

Na kumulativnoj je razini, odnosno u prva tri mjeseca 2020. godine, realan promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 0,9% veći u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Višegodišnja povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa rezultirala su time da je u 2019. godini prestignuta razina realnoga prometa iz 2008. godine. Taj je trend pozitivno utjecao i na kretanja vrijednosti osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u 2019. godini razina od 58,1% BDP-a), koja od trećega kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvaren realan rast BDP-a kod kojega se u 2019. godini također bilježi veća razina od one iz 2008. godine.

Podaci za travanj bit će objavljeni krajem svibnja i izvjesno je da će pokazati realan godišnji pad maloprodajnoga prometa, na što upućuju dosad objavljeni rezultati ankete o pouzdanju potrošača u travnju 2020. godine, gdje je zabilježeno najveće pogoršanje pouzdanja potrošača (od svibnja 2006. godine, tj. otkad su dostupni podaci za usporedbu) te podaci Porezne uprave (informacije iz sustava fiskalizacije) koji pokazuju da je od 20. do 26. travnja 2020. godine iznos računa u djelatnosti trgovine na veliko i na malo bio 18,8% manji u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Na podatke o kretanjima maloprodajnoga prometa na razini cijele ove godine uvelike će utjecati trajanje pandemije uzrokovane koronavirusom, no još je uvijek teško predvidjeti buduća kretanja prometa u trgovini na malo.

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design