Uskoro žetva pšenice; očekuje se proizvodnja oko 800 tisuća tona

In Korisno
zetva

Žetva pšenice, koje je zasijano na 142 tisuće hektara, počet će sljedeći vikend, a očekuje se proizvodnja od 800 tisuća tona, dok je o otkupnoj cijeni još rano govoriti, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare u županijskoj komori Osijek.

Ova je godina, kako je rečeno, godina najranijeg početka žetve – ječam je skidan koncem svibnja, a vrlo intenzivno se radi na skidanju uljane repice, čija je žetva zaustavljena kišom koja učestalo i intenzivno pada u istočnom dijelu Hrvatske.

Žetva pšenice, koja je zasijana na 142 tisuće hektara, počet će slijedećeg vikenda, očekuje se oko 23. – 25. lipnja.

Očekuje se prosječan prinos od oko 5,5 do 6 tona po hektaru odnosno proizvodnja ukupno oko 800.000 tona pšenice.

Otkupnu cijenu pšenice roda 2018. odredit će tržište i ovoga je trenutka rano govoriti o istoj, istaknuto je na konferenciji za novinare strukovnih grupacija biljne proizvodnje i mlinsko-pekarske industrije.

Ipak, poljoprivrednici se nadaju da će otkupna cijena biti viša nego lani, kada se ovisno o kvaliteti pšenice kretala od 0,95 do 1,10 kuna po kilogramu. Napominju pritom kako su im porasli troškovi primjerice plavog dizela čija je cijena u odnosu na isto razdoblje prošle godine viša i 30-ak posto.

No, predstavnici Žitozajednice kažu da će otkupna cijena biti tržišna te da je o njoj još rano govoriti jer žetva nije ni počela.

Na konferenciji su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, koji su pozvali poljoprivrednike na udruživanje jer bi tako novcem iz Programa ruralnoga razvoja mogli ići i na gradnju skladišnih kapaciteta što bi im omogućilo da žitarice prodaju u trenutku kada na tržištu imaju najbolju cijenu.

Istaknuto je također i da je Ministarstvo odradilo niz aktivnosti koje trebaju odrediti kvalitetniju i bolje organiziranu žetvu i sigurnije poslovanje poljoprivrednika. Tako su primjerice doneseni Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice roda 2018., a doneseni su i zakoni o poljoprivrednom zemljišti i o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom).

Poljoprivrednici su osobno zadovoljni što je u dijelu Pravilnika o parametrima kvalitete ugrađena kontrola uzorkovanja tržnih viškova koja se obavlja u akreditiranim laboratorijama i s odgovarajućom opremom.

Također su određene i novine oko instrumenata osiguranja za predane tržne viškove te mogućnosti osiguranja odnosno ulaganja u mjere rizika proizvodnje putem mjere 17 Programa ruralnog razvoja. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design