Usporava inflacija u europodručju

In Financije i gospodarstvo
Eurozona

Godišnja inflacija u europodručju u prosincu prošle godine usporila je na 9,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 10,1 posto, pokazuju procjene Eurostata objavljene u petak.

Eurostat objavljuje svaki mjesec procjene kretanja inflacije u europodručju. U petak su objavljene procjene za 19 članica europodručja koliko ih je bilo do kraja prosinca prošle godine, a sljedeći mjesec bit će uključena i Hrvatska koja je članicom europodručja postala 1. siječnja 2023.

Glavni pokretači inflacije u europodručju i dalje su visoke cijene energije, 25,7 posto više nego u prosincu 2021. godine, dok su studenom prošle godine bile za 34, 9 posto veće.

Slijede hrana, alkohol i duhan gdje su cijene za 13, 8 posto veće nego godinu dana ranije, što je blago povećanje u odnosu na studeni 2022. kada su cijene bile veće za 13,6 posto.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupjeli su 6,4 posto, što je 0,3 postotna boda više nego mjesec ranije, a usluge 4,4 posto odnosno 0,2 postotna boda više nego u studenome.

Među zemljama koje koriste euro, prema prvim procjenama Eurostata, najviša godišnja inflacija u prosincu je zabilježena u Latviji, gdje je iznosila 20,7 posto, nakon što je u listopadu i studenom iznosila 21,7 posto. Slijedi Litva, gdje je međugodišnji rast potrošačkih cijena iznosio 20 posto (21,4 posto u studenom).

Najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španjolskoj, gdje je prema prvim procjenama iznosila 5,6 posto (u studenom 6,7 posto), zatim u Luksemburgu s inflacijom od 6,2 posto (7,3 posto u studenom). (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design