Vučković obišla projekte na Braču financirane iz Programa ruralnog razvoja

In Regionalni razvoj
vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je obišla neke od najznačajnijih projekata financiranih iz Programa ruralnog razvoja na otoku Braču koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života, kao i tvrtku Sardina te novu uljaru i kušaonicu Grikula, priopćeno je iz tog ministarstva.

S ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić te u nazočnosti općinskih načelnika s Brača, Vučković je obišla 33 milijuna kuna vrijedne projekte financirane uz pomoć Mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Održala je i radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave, posjetila tvrtku Sardina i novu uljaru i kušaonicu Grikula. U nazočnosti župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i načelnika Ranka Blaževića u Općini Sutivan otvorila je i Dječji vrtić Babarin vrijedan 7,7 milijuna kuna, osiguranih iz istog Programa, navodi se u priopćenju.

Također, obišla je o neke od najznačajnijih projekata Programa ruralnog razvoja koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života lokalnog stanovništva, uključujući vatrogasni dom DVD Supetar, zajednički projekt općina Sutivan, Postira i Nerežišća.

Riječ je o najvećem takvom projektu u Hrvatskoj, vrijednom 14,6 milijuna kuna te jedinstvenom po sadržaju. Napravljen je u tri modula te je predviđen za centar za obuku i za druge službe, kao i evakuacijski centar u slučaju potrebe, čime će se smanjiti rizik od požara te povećati sposobnost za suzbijanje požara na ovom području, kaže se u priopćenju.

Također, prometnicu vrijednu 7,4 milijuna kuna koristit će poljoprivrednici, stočari i vinogradari te je preduvjet održivog gospodarenja otpadom na otoku Braču, a 2700 metara dug kolektor vrijedan 4,4 milijuna kuna doprinijet će razvoju aglomeracije, ekološkom zbrinjavanju otpadnih komunalnih voda, očuvanju okoliša te povećanju turističkih i gospodarskih mogućnosti, navodi se u priopćenju.

“Zajednički rad lokalne zajednice i državnih tijela rezultirao je s više od milijardu kuna ulaganja u dvije stotine vrtića koje smo izgradili ili opremili sredstvima Programa ruralnog razvoja, među kojima i danas otvoreni Dječji vrtić Sutivan. Takvi projekti ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja su neophodni za rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, iako se na prvu ne čine takvim“, istaknula je Vučković.

Dodala je da je samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgrađeno i/ili opremljeno 18 dječjih vrtića, u vrijednosti većoj od 84 milijuna kuna, a odobrena je i vrijednost potpore od 37 milijuna kuna za četiri vatrogasna doma.

“U idućem razdoblju nastavit ćemo s takvim važnim ulaganjima u različitu društvenu i komunalno infrastrukturu te podizati kvalitetu života u našim ruralnim krajevima i stvarati preduvjete za generacijsku obnovu“, izjavila je.

Vučković je posjetila i tvrtku Sardina, utemeljenu 1907. godine. Početak nove ere u poslovanju ove tvrtke bilo je otvaranje nove tvornice na predjelu Ratac, koja se svojim posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Danas je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, snažno izvozno orijentirana, uspješni korisnik Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 brodova i proizvodne linije velikih kapaciteta, ističe se.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 541 milijuna kuna od 743 milijuna kuna odobrene potpore, dok je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno ukupno 1028 projekata i dodijeljena potpora u iznosu od gotovo 317 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 216 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design