Vučković: Sektoru ribarstva i akvakulture isplaćeno oko 80 milijuna eura potpora

In Regionalni razvoj
ribar

Zadnje tri godine država je ribarstvu i akvakulturi isplatila oko 80 milijuna eura potpore, rekla je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Šibeniku.

Ta sredstva, kako je navela, doprinijela su oporavku i stabilizaciji njihovog poslovanja bez ozbiljnih negativnih posljedica, o čemu najbolje govore podaci o konstantnoj pozitivnoj vanjsko-trgovinskoj bilanci, povećanju proizvodnje u akvakulturi te povećanju vrijednosti ulova.

Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. do 2022. porasla je 58 posto u količini te 64 posto u vrijednosti, istaknula je Vučković.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil zahvalio je ministarstvu na suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara.

“Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za četiri posto”, rekao je.

Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, rekao je Kratohvil.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju iznose i podatke kako se provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka.

Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno pet novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.

Kako se navodi u priopćenju, Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. U 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona, u vrijednosti 248 milijuna eura, a izvezeno 66 tisuća tona, u vrijednosti 312 milijuna eura.

Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna, navodi se u priopćenju.

Inače, teme danas održanog prvoga dana Susreta ribara bile su aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, inspekcijski nadzor u ribarstvu te izazovi koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare.

Domaćin 26. Susreta ribara je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design