WTO: globalne napetosti usporit će svjetsku trgovinsku razmjenu u ovoj godini

In Vijesti iz svijeta
wto

Svjetska trgovinska razmjena porast će ove godine slabije nego u 2018., prognozirala je u utorak Svjetska trgovinska organizacija, upozoravajući na raširene napetosti i ekonomsku neizvjesnost.

WTO je danas osjetno snizio procjenu o rastu globalne trgovinske razmjene u ovoj godini, s 3,7 na 2,6 posto.

Pritom bi u skupini gospodarstava u razvoju trgovinska razmjena trebala rasti snažnije nego u razvijenim zemljama, procjenjuju u WTO-u. Tako bi izvoz iz zemalja u razvoju trebao porasti 3,4 posto a iz razvijenih gospodarstava za 2,1 posto.

Prošle je godine ukupna trgovinska razmjena porasla tri posto. Unatoč skromnom povećanju obujma, njezina vrijednost iskazana u dolarima porasla je 10 posto, na 19.480 milijardi dolara, djelimice i zbog 20-postotnog rasta cijena nafte, pojašnjavaju u WTO-u.

Vrijednost trgovine komercijalnim uslugama porasla je osam posto, na 5.800 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom rastu uvoza u Aziji.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ukupna je trgovinska razmjena smanjena za 0,3 posto, pokazuju izračuni te međunarodne organizacije.

Razmjenu opterećuju nove carine i recipročne mjere, te slabiji gospodarski rast, nestabilnost financijskih tržišta i postroženi uvjeti financiranja u razvijenim zemljama, ističu u WTO-u.

Činjenica da vam danas nismo donijeli dobre vijesti ne bi trebala iznenaditi nikoga tko je u proteklih 12 mjeseci čitao novine”, kazao je novinarima glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo.

“Trgovina ne može u potpunosti odigrati svoju ulogu poticanja rasta uz tako visoku razinu neizvjesnosti“, dodao je.

Najgore možda tek dolazi, dodao je ekonomist WTO-a Robert Koopman, objasnivši da će posljedice biti još teže ako američki predsjednik Donald Trump ove godine provede u djelo plan o uvođenju visokih carina na uvoz automobila.

“Američko-kineska trgovina čini oko tri posto svjetske trgovine. Trgovina automobila čini pak osam posto svjetske trgovine. Stoga vam je jasno da bi utjecaj carina na uvoz automobila nadmašio utjecaj američko-kineskog trgovinskog sukoba”, pojasnio je Koopman.

“Mislim da je prilično jasno da bi uvozne carine na automobile imale veće posljedice po svjetsko gospodarstvo od američko-kineskog sukoba.”

Mogući utjecaj brexita na svjetsku trgovinu nije iskazan u brojkama ali je glavni ekonomist WTO-a kazao da bi prema najgorem scenariju izlazak Britanije iz Europske unije mogao spustiti stopu rasta globalne razmjene u ovoj godini prema donjem dijelu procijenjenog raspona od 1,3 do 4,0 posto.

“Britanska analiza upućuje na zaključak da bi brexit bez dogovora odnosno neregulirani izlazak iz EU-a smanjio britanski BDP za 7,6 posto. To bi bila velika brojka koja bi spustila naše prema donjem dijelu prognoziranog raspona”, kazao je Koopman.

“Budemo li ove jeseni mijenjali naše prognoze, pretpostavljam da ćemo ih sniziti, s obzirom na niz faktora, od brexita do neriješenog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine i nastavka drugih trgovinskih sukoba”, dodao je. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design