Za ulaganja u preradu drva i proizvodnju namještaja 29 milijuna kuna

In Krediti za poduzetništvo
drvo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak odluke o dodijeljenim bespovratnim sredstvima u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za ulaganje u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja, ukupne vrijednosti gotovo 29 milijuna kuna.

Ukupno su u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja upućene 63 odluke o potporama male vrijednosti ukupno vrijedne gotovo 29 milijuna kuna.

Navedene potpore, kako navode iz Ministarstva, omogućit će investicije u 54 proizvodna ulaganja u tehnologije i postrojenja diljem Hrvatske u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna, četiri ulaganja u proizvodno-poslovne objekte u vrijednosti tri milijuna kuna te pet ICT ulaganja u vrijednosti 608 tisuća kuna.

“Prerada drva i proizvodnja namještaja su od strateške gospodarske važnosti za Hrvatsku, pokazuju kontinuiran godišnji trend povećanja zaposlenosti, u ukupnom prihodu prerađivačke industrije te u ukupnom izvozu Hrvatske sudjeluju s udjelom od sedam posto, a uspoređujući vrijednosti izvoza i uvoza u 2021. ostvarena je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca u vrijednosti od 476 milijuna eura” istaknula je Vučković.

Isti trend, kako je kazala, nastavlja se i u prva četiri mjeseca ove godine kada je ostvaren izvoz od 579 milijuna eura.

Iako je unazad nekoliko posljednjih godina ostvaren rekordan izvoz vidimo dodatne mogućnosti za razvoj, istaknula je Vučković.

Podsjetila je kako je cilj Ministarstva definiran i kroz Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja do 2030., a to je povećanje konkurentnosti sektora te stvaranje preduvjeta za održiv rast i razvoj uz promicanje resursno održivog i učinkovitog, kružnog, zelenog i niskougljičnog gospodarstva, ali i pozicioniranje RH kao izvoznika proizvoda veće dodane vrijednosti.

Iz Ministarstva u priopćenju iznose podatke da je kroz programe potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj od 2016. do 2019. dodijeljeno ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja.

Kroz Program ruralnog razvoja za ove djelatnosti raspisano je natječaja ukupne vrijednosti preko milijarde kuna, a sklopljeni su ugovori u vrijednosti odobrene potpore od gotovo 576 milijuna kuna, od čega je za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva ugovorena potpora od gotovo 123 milijuna kuna.

Također, uslijed koronakrize bespovratnim sredstvima subvencionirana je premija osiguranja i kamatna stopa u okviru kreditne linije kreirane u suradnji s HABOR-om, za što je osigurano 25 milijuna kuna. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design