Zaposlenih na mjesečnoj razini više za 1,5 posto, a na godišnjoj za 2,3 posto

In Zaposlenost / plaće
Valamar Riviere

Krajem srpnja u Hrvatskoj je bilo ukupno gotovo 1,59 milijuna zaposlenih ili 1,5 posto više nego u lipnju ove godine, dok je to u odnosu na lanjski srpanj porast od 2,3 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da je u srpnju stopa nezaposlenosti blago pala, na 7,4 posto.

Po podacima DZS-a, u srpnju je u Hrvatskoj bilo 1.586.735 zaposlenih, što je za 23.251 osobu ili za 1,5 posto više nego krajem lipnja ove godine. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je porastao za 2,3 posto.

Statistika za razdoblje od siječnja do kraja srpnja ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje da je ukupno zaposlenih bilo manje, i to za 0,2 posto.

U pravnim osobama u Hrvatskoj je u srpnju bila zaposlena 1.357.351 osoba, što je za 17.920 osoba ili 1,3 posto više nego u lipnju. U odnosu na srpanj prošle godine zaposlenih u pravnim osobama je dva posto više. No, od početka ove godine do kraja srpnja bilo ih je 0,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama je krajem srpnja bilo 210.764, što je za 5.362 osobe ili 2,6 posto više nego u lipnju. Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine, broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama je snažnije porastao, za 5 posto. I u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zaposlenih je u obrtu i slobodnim profesijama bilo više, i to za 2,6 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem lipnja bilo 18.620, je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, a na godišnjoj je manji za 2,8 posto.

Najveći porast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu

Statistika zaposlenosti u pravnim osobama pokazuje da je najveći porast među svim djelatnosti u srpnju ove godine, očekivano zbog porasta turističke potražnje i prometa, zabilježen u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, za 14,3 posto u odnosu na lipnju ove godine i za 9 posto u odnosu na lanjski srpanj. U toj je djelatnosti na kraju srpnja ove godine bilo nešto više od 81,5 tisuća zaposlenih.

S druge strane, najveći broj zaposlenih, gotovo 228 tisuća, i dalje je u prerađivačkoj industriji, što je ista razina kao i iz lipnja ove godine, a blagi pad, za 0,1 posto, u odnosu na srpanj prošle godine.

S 206,2 tisuće zaposlenih u srpnju slijedi trgovina, u kojoj je u odnosu na lipanj ove godine bilo 1,2 posto više radnika, ali i 0,2 posto manje nego u lanjskom srpnju.

Podaci DZS-a pokazuju porast zaposlenih u srpnju ove godine od 0,7 posto u odnosu na lipanj, na gotovo 112,9 tisuća, u javnoj upravi i obrani, što je i 2,8 posto više njih nego u srpnju 2020. godine.

U građevinarstvu je, pak, krajem srpnja bilo 102,17 tisuća zaposlenih, ili 0,5 posto manje nego u ovom lipnju, ali i 2,1 posto više nego u lanjskom srpnju.

Stopa nezaposlenosti blago pala

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem srpnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 126.006 nezaposlene osobe, što je za 226 osoba ili 0,2 posto manje nego u lipnju.

Tako je i stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u srpnju iznosila 7,4 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u lipnju ove godine.

Na godišnjoj razini je, pak, broj nezaposlenih osjetnije smanjen, za 16,8 posto. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design