Zastoj u pregovorima vodećih proizvođača spustio cijene nafte ispod 76 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 76 dolara zbog zastoja u pregovorima vodećih proizvođača o povećanju opskrbe koje bi trebalo osigurati povoljne uvjete za oporavak svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 75,55 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje s njime trgovalo po 74,95 dolara.

Trgovce je jučer ohrabrila tvrdnja izvora u skupini vodećih proizvođača, predvođenoj Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, da planiraju povećati proizvodnju od kolovoza do prosinca za samo dva milijuna barela dnevno, manje no što se očekivalo.

U planu je i produljenje aktualnog dogovora o ograničenju proizvodnje do kraja iduće godine, za osam mjeseci.

Rusija i Saudijska Arabija poduprle su prijedloge na sastanku OPEC+, rekli su izvori, ali blokirali su ih Ujedinjeni Arapski Emirati pa su pregovori nastavljeni.

„Ako se pronađe rješenje za suprotstavljenu poziciju UAE i ostatka OPEC+, dogovor o proizvodnji u srpnju automatski će se protegnuti i na kolovoz“, rekao je analitičar StoneX-a Kevin Solomon.

„Bio bi to zabrinjavajući scenarij za globalno gospodarstvo. Odnos ponude i potražnje još bi se brže zategnuo i cijene bi u kratkom roku mogle prekoračiti razinu od 80 dolara po barelu, što bi preko inflatornih pritisaka prigušilo izglede za globalni gospodarski rast”, dodao je Solomon.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 74,84 dolara, što znači da je porasla za 1,24 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design