Završena obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka u Virovitici

In Novi turistički kapaciteti
Pejačević

Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice, a građen je na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Dvorcu je projektom vraćen stari sjaj, a njegovo otvorenje planirano je za listopad ove godine.

U velikoj dvorani Dvorca Pejačević u Virovitici održana je završna konferencija Integriranog razvojnog programa “5 do 12 za Dvorac”, koji je uspješno priveden kraju. Riječ je o najznačajnijem europskom projektu Grada Virovitice, vrijednom 81 milijun kuna, od čega je gotovo 67 milijuna kuna sufinancirano novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o najvećem i najznačajnijem projektu Grada Virovitice, koji je trajao 36 mjeseci i čija je vrijednost veća od 81 milijun kuna. U sklopu projekta obnovljen je Dvorac Pejačević, Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica pored Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, postavljeni su dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu.

– Ovaj projekt je naš virovitički Oscar i od srca zahvaljujem svima koji su na njemu radili, od agencije VTA koja je izradila i prijavila projekt, partnera, do svih tvrtki uključenih u obnovu i revitalizaciju Parka. Zahvaljujem konzervatorima, nadzoru, svima koji ovih dana rade muzeografsko opremanje, kao i onima koji su svoj obol projektu dali kroz dizajn i brendiranje. Moram u ime tima pohvaliti izvrsnu suradnju sa SAFU-om, koji je svojom stručnošću i energijom na svakom koraku projekta bio svijetao primjer kako javna uprava može efikasno raditi, izjavila je na konferenciji Đurđica Aragović, voditeljica projekta “5 do 12 za Dvorac”.

Okosnica ovog projekta bila je obnova Dvorca Pejačević s bogatom povijesti i iskorištavanje njegovog potencijala za stvaranje muzeja. Drveno doba koji će Viroviticu svrstati u red gradova s iznimnim turističkim, ali i kulturnim potencijalom. Otvorenje muzeja Drveno doba u novoobnovljenom Dvorcu, kao i suvenirnice male multimedijske dvorane, prostora za edukaciju, restorana te kafića čiji će interijer također biti u skladu s krovnom temom – drvom, u planu je početkom listopada.

– Radi se o novom postavu koji nije više klasični postav za većinu muzeja, već je tematski, gdje smo s koncepcije postava zbirki prešli na interdisciplinarni prikaz teme. U cijeloj toj priči smo se odlučili za drvo kao temu, odnosno suodnos drveta i čovjeka, jer je čovjek biće koje je oduvijek baratalo drvetom. Svaki društveni interes je koristio drvo kao materijal i upravo zato razvijamo Drveno doba, doba koje traje oduvijek, traje danas, kada smo ga izuzetno svjesni, ali trajat će vjerojatno i ubuduće, s obzirom na ekološku osviještenost. Temu razvijamo kroz tri podcjeline: obitelj, gdje idemo od ishodišta drveta do intimnog ljudskog svijeta, druga je privređivanje u svrhu stjecanja sredstava za život, a treća je društveni život i duhovnost – kazala je Mihaela Kulej, ravnateljica i viša kustosica u Gradskom muzeju Virovitica, dodavši kako je u cijelom radnom procesu uspješno ishodovana i verifikacija Ministarstva kulture za novi stalni postav.

Nositelj projekta “5 do 12 za Dvorac” je grad Virovitica, a projektni partneri su Turistička Zajednica Grada Virovitice, Turistička Zajednica Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije te Drvni klaster Virovitičko-podravske županije.

Projekt je napisala Razvojna agencija VTA, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Završnoj konferenciji Integriranog razvojnog programa „5 do 12 za Dvorac“ nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili saborski zastupnici Tomislav Tolušić i Josip Đakić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predstavnici tvrtki i drugih institucija koje su sudjelovale u realizaciji projekta.

Fotografije: Kristijan Toplak i Antonio Jurkin

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design