Žene su Konzumova pokretačka snaga

In Tvrtke i tržišta
Konzum

Među mnogim inspirativnim pričama Konzumovih zaposlenica nalaze se i životni put Mirjane Kaurin Sajde koja se nakon 46 godina rada i odlaska u mirovinu vratila kako bi nastavila prenositi znanje mlađim generacijama poslovođa te Ivane Kadoić, prve žene na čelu Logističko-distributivnog centra.

Na poziciji percipiranoj kao uobičajeno muškoj – upravljanju logističkim i distributivnim operacijama – u Konzumu se već pet godina nalazi žena. Direktorica Konzumovog Logističko-distributivnog centra Ivana Kadoić svoj je put u kompaniji započela 2006. godine na radnom mjestu radnice-komisionarke. U početku je mislila da će joj to biti privremeni posao, no u narednim je godinama upoznala sve skladišne procese na mjestima administratorice WMS-a (informacijskog sustava za upravljanje radom skladišta) administratorice ulaza te kontrolorke ulaza i izlaza i tako zavoljela logistiku. Potom je 2008. godine postala asistentica direktora LDC-a, 2013. voditeljica projekata u logistici te 2015. godine direktorica LDC-a.

„Unatoč visokom stupnju standardizacije i optimizacije procesa, u logistici je sveprisutna improvizacija. To je ono što moj posao čini uzbudljivim svaki dan i u čemu uživam. Gotovo svaka odluka ima odmah vidljivu posljedicu, a varijable na kojima se donose odluke mijenjaju se iz dana u dan pa je potrebno brzo razmišljati i brzo zaključivati. Ipak, najveći izazov na mom poslovnom putu bila je upravo činjenica da sam žena u muškoj industriji, na čelu tima od 700 ljudi među kojima su uglavnom muškarci“, ističe Ivana Kadoić. Dodaje kako je danas ponosna na tim i pozitivnu atmosferu koje je izgradila zajedno s kolegama.

Na nedavno održanom Insight Dayu, Konzumovoj internoj godišnjoj konferenciji posvećenoj najnovijim trendovima u maloprodaji, među glavnim je zvijezdama bila Mirjana Kaurin Sajda koja je u Konzumu provela 46 godina kao poslovotkinja malih formata trgovina. Nakon što je u mirovini provela samo dvije godine, vratila se u Konzum te danas tijekom poludnevnog radnog vremena provodi edukacije kao mentorica poslovođa.

Sretna sam što svoje znanje i iskustvo koje sam stjecala tijekom godina i godina rada u Konzumu mogu prenijeti drugima. Lijepo je i nakon odlaska u mirovinu imati priliku ostaviti svoj trag u kompaniji u kojoj sam provela gotovo cijeli radni vijek. Mi umirovljenici sigurno možemo još puno toga pokazati mlađim kolegama, a neke tajne maloprodajnog ‘zanata’ ni najnovije tehnologije ne mogu promijeniti, poput važnosti komunikacije s kupcima i stvaranja odnosa temeljenog na međusobnom povjerenju i uvažavanju“, otkriva Mirjana Kaurin Sajda. Sa svojih 46 radnih godina u Konzumu ona je i zaposlenica koja je u kompaniji najduže radila.

Konzum zapošljava preko 11.000 zaposlenika, a žene čine više od 70 posto ukupnog broja zaposlenih na različitim pozicijama, od blagajnica i radnica u skladištu preko zaposlenica u nižem i srednjem menadžmentu do voditeljica na najvišim rukovodećim funkcijama. Premoć žena još je prisutnija u maloprodaji gdje ih je preko 85 posto od ukupnog broj zaposlenih, a prevlast drže i kad je riječ o voditeljskim pozicijama. Žene su tako na gotovo 85 posto voditeljskih pozicija u maloprodaji i na više od 75 posto svih voditeljskih pozicija u Konzumu, pri čemu vode i neke odjele koji su donedavno u javnosti bili percipirani kao „tipično muški“, poput spomenutog Logističko-distributivnog centra ili Sektora poslovne podrške.

„Žene su pokretačka snaga Konzuma i njihovo zalaganje, kreativnost, odgovornost i intuitivnost koje unose u kompaniju svakodnevno unapređuju poslovanje Konzuma“, istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, čestitajući svim zaposlenicama Međunarodni dan žena koji se u cijelom svijetu obilježava 8. ožujka.

Konzum njeguje politiku jednakih mogućnosti za žene i muškarce pa su tako svima jednako otvorene mogućnosti napredovanja, dodatnih edukacija i usavršavanja, a jednakost žena i muškaraca vlada i kad su u pitanju plaće, jer su i žene i muškarci na istim pozicijama jednako plaćeni. I majke i očevi prvašića u Konzumu imaju pravo na korištenje slobodnog dana na prvi dan škole, a otvorena im je i mogućnost rada na nepuno radno vrijeme s ciljem lakšeg usklađivanja privatnih i poslovnih obveza. U prosincu se svim roditeljima isplaćuje dar za dijete, a tijekom godine zaposlenici koriste i druge pogodnosti poput dara za novorođenče, božićnice, uskrsnice i regresa.

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design