Horvat: Otvoreni smo i za investitore izvan Europe

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je u srijedu na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata te da su za njihovu realizaciju dobrodošli i investitori izvan Europe.

“Danas se više nitko ne usudi reći da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata”, rekao je Horvat i iznio da je vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus veća od 5,5 milijardi kuna.

“Imamo toliko kvalitetnih projekata da nam nije dovoljan novac iz strukturnih fondova (EU-a) i nacionalnog proračuna, već smo u financiranje pozvali poslovni sektor unutar i izvan Europe”, rekao je Horvat.

“Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkog kapitala, ako se te inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj”, dodao je.

Poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat “neće biti represivni aparat”, ali da će za “one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike”.

Odgovarajući na pitanja poduzetnika, Horvat je rekao da se radi na daljnjem uklanjanju administrativnih zapreka i neporeznih nameta.

Na pitanje postoji li tim koji bi prevenirao eventualni novi “slučaj Agrokor” ili “slučaj Uljanik”, Horvat je odgovorio da takvog tima nema, ali da se školuju ljudi koji će steći znanja uz pomoć kojih će prepoznati poduzeća s poteškoćama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je rekao da će vrijeme ispred nas obilježiti pitanja održivog razvoja, digitalizacije, robotike i umjetne inteligencije.

“Promjene su izazov, no istovremeno i prilika”, kazao je Majetić.

Kao primjer iskorištenih prilika, posebice u području digitalne industrije, naveo je Rimac automobile i Infobip.

Naglasio je kako je u tome važna uloga države koja treba definirati povoljno zakonodavno okruženje, uklanjati administrativne barijere itd. Rekao je i kako zakon o radu treba prilagoditi vremenu. (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.