Horvat: Otvoreni smo i za investitore izvan Europe

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je u srijedu na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata te da su za njihovu realizaciju dobrodošli i investitori izvan Europe.

“Danas se više nitko ne usudi reći da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata”, rekao je Horvat i iznio da je vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus veća od 5,5 milijardi kuna.

“Imamo toliko kvalitetnih projekata da nam nije dovoljan novac iz strukturnih fondova (EU-a) i nacionalnog proračuna, već smo u financiranje pozvali poslovni sektor unutar i izvan Europe”, rekao je Horvat.

“Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkog kapitala, ako se te inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj”, dodao je.

Poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat “neće biti represivni aparat”, ali da će za “one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike”.

Odgovarajući na pitanja poduzetnika, Horvat je rekao da se radi na daljnjem uklanjanju administrativnih zapreka i neporeznih nameta.

Na pitanje postoji li tim koji bi prevenirao eventualni novi “slučaj Agrokor” ili “slučaj Uljanik”, Horvat je odgovorio da takvog tima nema, ali da se školuju ljudi koji će steći znanja uz pomoć kojih će prepoznati poduzeća s poteškoćama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je rekao da će vrijeme ispred nas obilježiti pitanja održivog razvoja, digitalizacije, robotike i umjetne inteligencije.

“Promjene su izazov, no istovremeno i prilika”, kazao je Majetić.

Kao primjer iskorištenih prilika, posebice u području digitalne industrije, naveo je Rimac automobile i Infobip.

Naglasio je kako je u tome važna uloga države koja treba definirati povoljno zakonodavno okruženje, uklanjati administrativne barijere itd. Rekao je i kako zakon o radu treba prilagoditi vremenu. (H)

You may also read!

ged

Zagrebačkom velesajmu dodijeljena prestižna nagrada globalnog udruženja sajmova za izniman doprinos razvoju sajamske industrije

Zagrebački velesajam dobitnik je nagrade 2019. Exhibition World/UFI GED Award, koju mu je dodijelilo Međunarodno udruženje sajmova (UFI -

Read More...
turizam

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, a slijedi borba za svakog gosta s mediteranskom konkurencijom, ocijenjeno je

Read More...
proizvod

Eurostat: Hrvatska u svibnju među zemljama s najvećim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska je u svibnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok procjene

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.