Hrvatske tvrtke pokazale veliki interes za suradnju s Austrijom

In Konferencije / savjetovanja
Burilović

Projekt HGK Go Global – Go Virtual nastavljen je poslovnim razgovorima s Austrijom, a preko 200 hrvatskih tvrtki pokazalo je veliki interes za suradnju na područjima poput metalne industrije, industrije 4.0, obnovljivih izvora energije te zdravstvene i prehrambene industrije.

„Od prvog srpnja ove godine, naši radnici imaju slobodan pristup austrijskom tržištu, a to je dodatni razlog da se fokusiramo na maksimalno iskorištavanje prilika koje Austrija nudi. Povezivanjem naših poslovnih zajednica možemo sudjelovati u zajedničkim projektima vezanim uz digitalizaciju, dualno obrazovanje, jačanje kapaciteta MSP-a, poduzetničko učenje te istraživanje i razvoj“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako će ovaj novi, virtualni način poslovanja pomoći da prebrodimo trenutna ograničenja.

Zamjenik direktora Vanjskotrgovinske komore Austrije Patrick Sagmeister rekao je kako je ekonomska suradnja Hrvatske i Austrije „teška“ 3,7 milijardi eura godišnje. „To je solidna brojka za dvije relativno male zemlje, ali ne čudi jer tradicionalno imamo odličnu gospodarsku suradnju. Ona se nastavlja kroz ove virtualne razgovore, a nadam se da će se naši poduzetnici uskoro vratiti i klasičnom poslovanju, licem u lice“, poručio je Sagmeister.

Veleposlanik Austrije u RH Markus Wuketich je naglasio da je Austrija najveći strani ulagač u Hrvatsku s 4,5 milijardi eura investicija. „Pandemija koronavirusa narušila je globalne, pa i naše gospodarske odnose. Stoga je ova inicijativa HGK odličan odgovor na nove uvjete poslovanja“, poručio je Wuketich.

Veleposlanik RH u Austriji Silvio Kus smatra da je upravo gospodarska suradnja temelj dobrih odnosa između naših dviju zemalja. „Znam da postoji veliki interes naših tvrtki za austrijsko tržište, a ova inicijativa HGK će im pomoći u njihovim poslovnim ambicijama, čak i u ovo vrijeme pandemije“, zaključio je.

„Uvijek je bolje održati sastanak uživo i upoznati osobu, ali s obzirom na situaciju s koronavirusom ovakav način sastanka je odlična stvar jer je moderan i učinkovit način za ostvarivanje poslovnih prilika“, kazao je Vedran Mesarov iz tvrtke Vemes proizvodnja koja je sudjelovala na sastancima, a bavi se strojnom obradom metala i plastike.

Platforma Go Global – Go Virtual se pokazala kao izvrstan alat za povezivanje tvrtki i pomoć u pronalaženju pouzdanih partnera za njihovo poslovanje u ovim izazovnim vremenima. Do sada je više od 600 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Rusije i Višegradske skupine sudjelovalo u preko 1500 sastanaka i razgovora, a njene prednosti prepoznale su i mnoge partnerske organizacije. Sljedeći krugovi razgovora u sklopu projekta vodit će se s Njemačkom i Izraelom.

You may also read!

nekretnine

Zagreb po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma,

Read More...
Damir Zoric HUP

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni

Read More...
benza

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.