Industrijska proizvodnja u vodećim gospodarstvima eurozone porasla u studenome

In Vijesti iz svijeta
industrija

Industrijska proizvodnja u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji porasla je u studenome, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na dobar rezultat iz najvećeg europskog gospodarstva.

U Španjolskoj je sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla u studenome 2,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u listopadu za 1,3 posto, objavila je agencija INE.

Podržao ju je skok proizvodnje kapitalnih dobara, za 6,2 posto, a povećana je i proizvodnja potrošačke robe, za 1,9 posto. Proizvodnja intermedijarnih dobara gotovo je stagnirala.

Na mjesečnoj je razini proizvodnja porasla prvi puta u tri mjeseca, za jedan posto. U listopadu smanjena je 0,5 posto.

Talijanska industrijska proizvodnja također je porasla u studenom, za skromnih 0,1 posto, nakon dvomjesečnog razdoblja pada. U listopadu pala je 0,3 posto, izračunao je statistički ured ISTAT na temelju sezonski prilagođenih podataka.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala 0,6 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Prema kalendarski neprilagođenim podacima proizvodnja je na godišnjoj razini potonula 3,7 posto.

Najviše se smanjila proizvodnja u energetskom sektoru, za 2,9 posto. U prerađivačkoj industriji pala je 0,5 posto. Rast je zabilježen samo u rudarskom sektoru, za 1,9 posto.

U Francuskoj je rast industrijske proizvodnje usporio u studenome na 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 0,5 posto, izvijestila je statistička agencija Insee.

Glavni je razlog slabijeg rasta slab rezultat prerađivačke industrije u kojoj je proizvodnja smanjena 0,5 posto. U listopadu porasla je 0,5 posto.

U tromjesečnom razdoblju do kraja studenoga proizvodnja je u prerađivačkoj industriji porasla 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečju. Ukupna je industrijska proizvodnja porasla 0,4 posto.

Jučer objavljeni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i energetike pokazali su skok industrijske proizvodnje u studenome za 1,1 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim podacima smanjena jedan posto.

“Konjunkturna slabost u industriji još nije prevladana ali stabilizacija novih narudžbi i poboljšana poslovna očekivanja upućuju na pretpostavku da bi se industrijska konjunktura idućih mjeseci trebala poboljšati”, procjenjuju u ministarstvu. (H)

You may also read!

hrv

Hrvatska u New Yorku među najtraženijim turističkim destinacijama

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja sudjeluje na sajmu turizma New York Times Travel Show u New Yorku od 24.

Read More...
cikloturizam

Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama

Read More...
wall

Svjetske burze pale s rekordnih razina zbog koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.