Industrijska proizvodnja u vodećim gospodarstvima eurozone porasla u studenome

In Vijesti iz svijeta
industrija

Industrijska proizvodnja u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji porasla je u studenome, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na dobar rezultat iz najvećeg europskog gospodarstva.

U Španjolskoj je sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla u studenome 2,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u listopadu za 1,3 posto, objavila je agencija INE.

Podržao ju je skok proizvodnje kapitalnih dobara, za 6,2 posto, a povećana je i proizvodnja potrošačke robe, za 1,9 posto. Proizvodnja intermedijarnih dobara gotovo je stagnirala.

Na mjesečnoj je razini proizvodnja porasla prvi puta u tri mjeseca, za jedan posto. U listopadu smanjena je 0,5 posto.

Talijanska industrijska proizvodnja također je porasla u studenom, za skromnih 0,1 posto, nakon dvomjesečnog razdoblja pada. U listopadu pala je 0,3 posto, izračunao je statistički ured ISTAT na temelju sezonski prilagođenih podataka.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala 0,6 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Prema kalendarski neprilagođenim podacima proizvodnja je na godišnjoj razini potonula 3,7 posto.

Najviše se smanjila proizvodnja u energetskom sektoru, za 2,9 posto. U prerađivačkoj industriji pala je 0,5 posto. Rast je zabilježen samo u rudarskom sektoru, za 1,9 posto.

U Francuskoj je rast industrijske proizvodnje usporio u studenome na 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 0,5 posto, izvijestila je statistička agencija Insee.

Glavni je razlog slabijeg rasta slab rezultat prerađivačke industrije u kojoj je proizvodnja smanjena 0,5 posto. U listopadu porasla je 0,5 posto.

U tromjesečnom razdoblju do kraja studenoga proizvodnja je u prerađivačkoj industriji porasla 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečju. Ukupna je industrijska proizvodnja porasla 0,4 posto.

Jučer objavljeni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i energetike pokazali su skok industrijske proizvodnje u studenome za 1,1 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim podacima smanjena jedan posto.

“Konjunkturna slabost u industriji još nije prevladana ali stabilizacija novih narudžbi i poboljšana poslovna očekivanja upućuju na pretpostavku da bi se industrijska konjunktura idućih mjeseci trebala poboljšati”, procjenjuju u ministarstvu. (H)

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.