Kontrola širenja Covid-19 u radnom okruženju

In Zdravlje
virus

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj kao i širom Europe i svijeta sve se teže nosi s novim valom širenja epidemije COVID-19, a istovjetna prijetnja je i pred gospodarstvom.

U takvim okolnostima države poduzimaju različite dodatne mjere kako bi olakšali funkcioniranje zdravstvenog sustava, učinili sinergiju djelovanja poslodavaca i zdravstvenih stručnjaka, pojačali preventivno djelovanje i održali gospodarske aktivnosti.

Primjera radi u Ministarstvu zdravstva Slovenije , zajedno sa stručnjacima za medicinu rada, promet i sport te epidemiologiju, pripremili su okvirni protokol rada u vrijeme proglašene epidemije COVID-19. Zbog porasta zaraza i kako bi se učinkovito kontroliralo širenje zaraza u narednim tjednima, važna je suradnja i poslodavaca i specijalista medicine rada, prometa i sporta koji su dobro upoznati s radom u organizacijama.Uloga stručnjaka medicine rada, prometa i sporta bit će važna prije svega u pomaganju i koordinaciji rada s poslodavcima i njihovim odjelima za ljudske resurse u upravljanju daljnjim širenjem zaraze.

Radnik s potvrđenom infekcijom SARS-CoV-2 dužan je obavijestiti poslodavca koji prikuplja podatke o svim rizičnim bliskim kontaktima zaraženog radnika (obrazac Nacionalnog instituta za javno zdravlje može biti od pomoći) i te podatke dostavlja liječniku medicine rada.

Na temelju prikupljenih podataka poslodavac i liječnik medicine rada procjenjuju daljnji tretman radnika koji su bili u rizičnom bliskom kontaktu sa zaraženom osobom:radnik je poslan na posao od kuće ako to radni proces dopušta; ili radnik ostaje u organizaciji ako se radni procesi mogu organizirati na takav način da prijenos infekcije nije moguć, naime da je radno mjesto izolirano od drugih, osiguran je odvojeni dolazak na posao i odlazak s posla te osigurani odvojeni obroci; ili je radnik poslan u karantenu kod kuće, ako se ne može uspostaviti rad kod kuće ili “izolirani” posao u organizaciji, a pružatelj medicine rada radniku daje preporuke za ponašanje u karanteni.

Na isti se način postupa i s radnicima koji su bili u rizičnom kontaktu izvan radnog okruženja ili su o takvom kontaktu obaviješteni putem aplikacije #OstaniZdrav.

Poslodavac u suradnji s liječnikom medicine rada priprema popis radnika poslanih u karantenu kod kuće i prosljeđuje ga Nacionalnom institutu za javno zdravlje koji izdaje potvrdu koju je zaposlenik primio i služi za ostvarivanje prava na naknadu plaće ili drugih zdravstvenih i socijalnih prava.

Ostali radnici koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, ali nisu u visokom riziku od bliskog kontakta, mogu i dalje raditi unutar organizacije poduzimajući sve preporučene mjere za sprečavanje prijenosa virusa (sigurna udaljenost, dosljedna i ispravna uporaba maske, higijena ruku itd.) . Međutim, gdje god je to moguće, savjetuje se uvođenje rada kod kuće.

U slučaju infekcije u radnoj organizaciji, poslodavac će, u suradnji s liječnikom medicine rada, preispitati sve ostale mjere za smanjenje infekcije i poduzeti sve dodatne mjere. Naglašava se da je važno konsolidirati redove tijekom epidemije i učiniti sve što je moguće kako bi se zaposlenici zaštitili od zaraze i što je više moguće održavali nesmetan tijek radnih procesa.

Vitomir Begović

You may also read!

rimac

Sveta Nedelja i Rimac Automobili potpisali ugovor o pravu građenja kampusa

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor Rimac Automobila Mate Rimac potpisali su u petak ugovor o osnivanju prava

Read More...
Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
cijene

Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.