Nakon pet godina rasta, u 2019. godini prvi pad industrijske proizvodnje EU28

In Statistika
industrija

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u prosincu 2019. godine na razini EU28 (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 3,6 posto manja u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja najveći pad još od studenoga 2012. godine (kada je pad iznosio 3,7 posto). Tim je padom nastavljen negativan trend industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, koji kontinuirano traje već devet mjeseci.

Prosinački pad rezultat je smanjenja industrijske proizvodnje, koje je zabilježeno čak u 19 od 25 zemalja EU28 pri čemu je najveći godišnji pad zabilježen u Estoniji (-9,9 posto), Rumunjskoj (-8,9 posto) i Njemačkoj (-7,2 posto). Bruto dodana vrijednost njemačke industrije ima najveći udio (oko 28 posto) u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti industrije EU28 tako da je pad proizvodnje u Njemačkoj imao znatan utjecaj na prosinački pad ukupne industrijske proizvodnje EU28. U Njemačkoj još od studenoga 2018. godine kontinuirano traje trend godišnjega pada industrijske proizvodnje, što je znatnim dijelom povezano s nepovoljnim kretanjima koja se bilježe u automobilskoj industriji.

U 2019. godini, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska je proizvodnja u 2019. godini na razini EU28 bila manja jedan posto u odnosu na 2018. godinu, čime je prekinut uzlazni trend koji je kontinuirano trajao pet godina. Promatrano po mjesecima, u 2019. godini samo je u dva mjeseca zabilježen godišnji rast industrijske proizvodnje, dok je u jednome mjesecu zabilježena stagnacija te u ostalih čak devet mjeseci pad. Promatrano po zemljama, na takva kretanja utječe pad industrijske proizvodnje koji se bilježi u sve većem broju zemalja.

Prošlogodišnji pad industrijske proizvodnje bilježi se usporedo s povoljnijim kretanjima domaće potražnje (prema dostupnim podacima za prva tri tromjesečja 2019. godine, osobna i državna potrošnja te bruto investicije u fiksni kapital realno rastu u odnosu na isto razdoblje 2018. godine) te negativnim kretanjima inozemne potražnje (prema dostupnim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za prvih 11 mjeseci 2019. godine obujam robnoga izvoza EU28 jest 0,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2018. godine). Smanjeni obujam robnoga izvoza ostvaruje se usporedo s narušenim gospodarskim odnosima između SAD-a i Kine, koji predstavljaju najznačajnije vanjskotrgovinske partnere EU.

You may also read!

wallstreet

Wall Street: Skori početak objave poslovnih rezultata pandemiju pogurao u drugi plan

Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju

Read More...
eu

Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.