Osniva se etičko povjerenstvo za marketing u HGK

In Korisno
blog

Udruženje marketinga HGK na jučerašnjoj je online sjednici Vijeća Udruženja najavilo usvajanje Kodeksa oglašavanja i marketinškog komuniciranja Međunarodne trgovačke komore. Između ostalog, Kodeks u svojem najnovijem izdanju uključuje preporuke za nove tipove digitalnih sadržaja, ali i odgovornosti za sve nove sudionike marketinškog ekosustava, poput influencera, blogera, vlogera i ad tech tvrtki pa čak i za one koji su odgovorni za pripremu algoritama i koji koriste umjetnu inteligencije za potrebe marketinških komunikacija.

„U planu je prije svega osnovati tijelo, jednu vrstu etičkog povjerenstva, koje bi moglo pratiti poštivanje kodeksa u struci kako bismo mogli odraditi i usvajanje,“ rekao je predsjednik Udruženja marketinga HGK Božidar Abramović o Kodeksu koji je hrvatski ogranak Međunarodne trgovačke komore, ICC Hrvatska, predstavio struci u listopadu prošle godine na konferenciji u HGK. U svibnju ove godine je i Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) revidirala i svoj kodeks u Skladu s Kodeksom ICC-ja.

Abramović je naglasio da je kodeks u skladu s digitalnom transformacijom i novim tipovima sadržaja. Posebna pozornost usmjerena je na zaštitu djece i privatnost potrošača oglašavanjem koje je pošteno, legalno, pristojno i istinito. Fokus je i na jasnom razgraničenju komercijalnog, uredničkog i korisničkog sadržaja i to sada obuhvaća zaista sve nove aktere, poput vlogera.

Tema sjednice bila je i suradnja Udruženja marketinga HGK i Udruženja za IT HGK u izradi Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstvo budući da je Udruženje za IT HGK aktivno uključeno u rad Nacionalnog vijeća za digitalnu ekonomiju.

„Svi u produkciji i dizajnu su segment tržišta koji ima što reći na ovu temu,“ rekao je dopredsjednik Udruženja Petar Pavić. Dogovoreno je da će članice Udruženja imenovati predstavnika koji će sudjelovati u izradi plana digitalne transformacije.

Članovi Vijeća Udruženja osvrnuli su se i na druge aktivnosti u tijeku, poput plana izrade smjernica i vodiča za provedbu javne nabave za usluge kao što su kreativne usluge. Bilo je riječi i o pripremi Nacrta prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, za koji je dopredsjednik Pavić sudjelovao u radu radne skupine. Komentari Udruženja ticali su se stvaranja autorskog djela u radnom odnosu i opoziva prava iskorištavanja, javna rasprava je završila te se očekuje objava izvješća.

Pavić se osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Zajednice za kreativne i kulturne industrije HGK, na kojoj su predstavljene najnovije mjere pomoći industrijama Ministarstva kulture. Radi se o 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike do maksimalno 800 tisuća eura uz stopostotno jamstvo Vlade. Obuhvaća arhitekturu, audiovizualne umjetnosti, uključujući i videoigre, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti, knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i audiovizualne umjetnosti.

Predsjednik Udruženja predstavio je i rad na poboljšanju mjerenja gledanosti televizija kroz Udrugu mjerenje televizijske gledanosti. Takozvani JIC (Joint industry committee) su neprofitne i neutralne organizacije koje u svom članstvu imaju jednako zastupljene ključne aktere iz oglašivačke industrije za određenu temu. Svrha im je revidirati sustave za mjerenje ili istraživanje čitanosti, slušanosti ili gledanosti medija, a u novi su hrvatski JIC uključene i sve nacionalne TV kuće.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

One commentOn Osniva se etičko povjerenstvo za marketing u HGK

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design