Portugal preuzeo predsjedanje Vijećem EU-a

In Vijesti iz svijeta
Portugal

Predsjedništvo Vijećem EU-a dijele nacionalne vlade država članica, prelazeći iz jedne države članice u drugu svakih šest mjeseci, 1. siječnja i 1. srpnja svake godine.

Dana 1. siječnja 2021. godine Portugal je od Njemačke preuzeo predsjedanje Vijećem Europske unije.

Portugal preuzima predsjedanje u posebno teškom trenutku, kada pandemija COVID-19 i njene društveno-ekonomske posljedice predstavljaju izazov bez presedana za EU i države članice, koji zahtijeva odlučnu i široku akciju.

Pandemija COVID-19 izazvala je zdravstvenu, ekonomsku i socijalnu krizu bez presedana od Drugog svjetskog rata. S centraliziranom nabavom cjepiva od strane Europske komisije i planovima cijepljenja koji su u tijeku na europskoj razini, s jedne strane, i dogovorom njemačkog predsjedništva o Višegodišnjem financijskom okviru i programu “Sljedeća generacija EU” s druge strane, imamo zajednički i snažan europski odgovor koji će omogućiti svim državama članicama da prevladaju pandemiju i oporave svoja gospodarstva.Sada je vrijeme da se stvari dogode.Imamo viziju, program i financijske instrumente potrebne da bismo zajedno krenuli putem nade, povjerenja i vjerodostojnosti. Naš će poziv za okupljanje biti: “Vrijeme je za postizanje: pošten, zeleni i digitalni oporavak”, rekao je Antonio Costa, premijer Portugala.

Pod predsjedanjem portugalskog Vijeća, prioriteti u sljedećih šest mjeseci bit će usmjereni na borbu protiv siromaštva, isključenosti i nejednakosti, provedbu Europskog stupa socijalnih prava, kao i na socijalni summit na kojem će se raspravljati o poštenom oporavku nakon pandemije.

Daljnji prioriteti uključuju usmjeravanje na ekološku tranziciju ka ekološki održivijim praksama i vođenje digitalne transformacije kroz pravosuđe, socijalnu sigurnost i zdravstvene usluge, s predloženom ‘Poveljom o digitalnim pravima’ koja će učvrstiti povjerenje u digitalno gospodarstvo.

Portugal je drugi član trenutnog predsjedničkog trojca koji je stupio na dužnost i blisko će surađivati s ostalim članicama trojice; Njemačkom i Slovenijom, kako bi ostvario ciljeve postavljene u zajedničkom 18-mjesečnom programu predsjedanja Vijećem. To je četvrti put da Portugal preuzima predsjedanje Unijom.

Sigurnost i zdravlje na radu, posebno rizici povezani s radom na daljinu, te ekološki i digitalni prijelazi u industriji i uslugama ključni su aspekti šestomjesečnog mandata Portugala prije nego što će Predsjedništvo preiuzeti Slovenija u srpnju 2021. godine.

Vitomir Begović

You may also read!

covid

Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što

Read More...
Erste

Erste banka građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci

Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta

Read More...
sajam

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.