Promet u europskoj maloprodaji naglo pao u studenome

In Trgovina na malo
Radnička prava u Hrvatskoj

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone naglo je pao u studenome pod utjecajem mjera suzbijanja drugog vala pandemije koronavirusa, dok je Hrvatska bila među zemljama s najsnažnijim rastom, pokazuje izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a i eurozone pao je u studenome pet odnosno 6,1 posto u odnosu na listopad, pokazali su podaci Eurostata. U listopadu je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda porastao za 1,4 posto i u EU i u eurozoni.

Brojne zemlje EU ponovo su u studenome uvele stroga ograničenja kako bi suzbile novi val širenja koronavirusa. Građani su stoga manje posjećivali trgovine a značajno je smanjena i mobilnost.

Ograničenja su se tako u studenome posebno odrazila na promet na benzinskim crpkama, koji je u EU pao za 7,7 posto, te za 10,6 posto u eurozoni. Potonula je i prodaja odjeće, obuće i tekstila, za 15,8 u EU, te za 17 posto u eurozoni.

Najblaži pad zabilježen je u prodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 u EU te za 1,7 posto u eurozoni. Na oba je područja porastao samo promet na temelju narudžbi putem pošte i interneta, za 2,3 u Uniji, EU, te za 1,8 posto na području primjene zajedničke europske valute.

Hrvatska odmah iza Nizozemske

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u maloprodaji u studenome na mjesečnoj razini bilježila Francuska, za 18 posto, prema sezonski prilagođenim podacima.

Slijede Belgija i Austrija s padom prometa za 15,9 odnosno 9,9 posto. Najveći je rast pak bilježila Nizozemska s rastom od 2,6 posto.

Slijedi Hrvatska s rastom sezonski prilagođenog obujma prometa u maloprodaji u studenome za 2,5 posto u odnosu na listopad kada je porastao 3,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Hrvatska je osjetno postrožila koronaograničenja u prosincu. Promet je značajnije porastao i u Njemačkoj, za 1,9 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Irsku, Grčku, Italiju i Cipar, koji su označeni kao povjerljivi.

Manje se kupovala odjeća, obuća

U usporedbi s istim mjesecom godine ranije promet u maloprodaji EU-a pao je u studenome za dva posto, nakon revidiranog 4,1-postotnog rasta u listopadu. U eurozoni pao je 2,9 posto, nakon revidiranog 4,2-postotnog rasta u listopadu.

Najviše je i na godišnjoj razini pao promet u trgovinama odjeće, obuće i tekstila, za čak 26,6 posto u EU, te za 27,8 u eurozoni.

Potonuo je i promet na benzinskim crpkama, za 15,3 posto u EU, te za 18 posto u eurozoni. Poskočio je pak promet ostvaren na temelju narudžbi putem pošte i interneta, za trećinu i u EU i u eurozoni. U trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je porastao za 2,4 posto u EU, te za 2,7 posto u eurozoni.

Duboki trag koronamjera

Među zemljama EU-a čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je pad prometa na godišnjoj razini bilježila Francuska, od 15,7 posto.

Francuska je u studenome zatvorila sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine kako bi suzbila naglo širenje covida 19.

Slijede Slovenija i Belgija, s padom prometa od 14,2 i 11,7 posto. Daleko je pak najviše porastao promet u Njemačkoj, za 8,8 posto. Slijede Danska i Nizozemska s rastom prometa za 8,7 odnosno 6,6 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj je obujam prometa u studenome na godišnjoj razini porastao 1,6 posto, nakon što je u listopadu pao za revidiranih 0,3 posto. (H)

You may also read!

covid

Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što

Read More...
Erste

Erste banka građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci

Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta

Read More...
sajam

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.