Provjereni dobavljači i jaki izvoznici: Hrvatska obrambena industrija predstavlja se u Parizu

In Izvoz
pariz

Hrvatske tvrtke obrambene industrije redoviti su dobavljači naoružanja i vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske i MUP-a. Iza domaćih tvrtki stoje i respektabilne strane reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI. U 2020. godini hrvatska je vojna industrija izvezla oružja u vrijednosti većoj od 775 milijuna kuna, što je rast od čak 42 posto.

Ove snažne izvozno orijentirane tvrtke koje su pokazale otpornost i za vrijeme pandemije predstavljaju svoje proizvode u organizaciji HGK na međunarodnom sajmu posvećenom obrambenom i sigurnosnom sektoru Eurosatory, koji se održava od 13. do 17. lipnja u Parizu.

Na nacionalnom štandu od preko 200 m2 izložbenog prostora HGK je organizirala i sufinancirala sudjelovanje tvrtki: Hs Produkt, Šestan Busch, Agencija Alan, Dok-ing i Croshield. Na štandu se predstavljaju i tvrtke iz tekstilne industrije: Odjeća, Galeb, Čateks, Galko, Kap-ko i Šešir, a na sajmu sudjeluju i hrvatski startupi Iron Bull i Orqa. Hrvatske tvrtke koje se predstavljaju na sajmu posjetio je i ministar obrane Mario Banožić.

„Zbog rata u Ukrajini te nestašice osnovnih materijala za proizvodnju i povećanja osnovnih troškova, između ostalog i energenata, svakako su potrebni dodatni napori u pronalasku novih kupaca i novih tržišta,“ rekla je Tajana Kesić Šapić, poslovna tajnica Zajednice obrambene industrije HGK i voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK iz tvrtke HS Produkt Željko Pavlin naglasio je da u poslovanju imaju strašno povećanje troškova energenata. Iako žele investirati više od 100 milijuna kuna u različite energentske projekte, nažalost iz fondova ne mogu dobiti sredstva jer se bave proizvodnjom oružja, iako takva praksa postoji u drugim zemljama. „Sirovina i nabava strojeva je višestruko poskupila, a rokovi isporuke su takvi da više ne možeš biti siguran kada ćeš dobiti ono što tražiš. Na sajmu imamo dogovoren niz sastanka sa dosadašnjim kupcima i očekujemo i nove, pogotovo iz zemalja Afrike koje su frankofone zemlje i s Bliskog istoka te dodatno predstavljanje francuskom tržištu,“ kaže Pavlin.

Na sajmu izlaže i tvrtka Šestan-Busch, koja svoje proizvode plasira 90 posto u izvoz i to u proteklih 25 godina. Dobili su povjerenje 70-tak zemalja svijeta gdje su proizveli i isporučili preko 2.5 milijuna kaciga. „Veliki svjetski sajmovi i izložbe poput Eurosatoryja veliki su izlog na svjetsko tržište, stoga su za nas takva događanja od izuzetnog značaja. Na ovom sajmu očekujemo poslovne kontakte s većinom naših kupaca i dobavljača. Praksa i iskustvo u proteklih 25 godina pokazali su nam da smo u pravilu uvijek na takvim sajmovima ostvarili barem 2-3 nova kontakta. To isto očekujemo i od ove izložbe. Tim više jer su u protekle dvije godine zbog pandemije takvi kontakti izostali,“ rekao je potpredsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch.

Uz razvoj obrambenih proizvoda i vojne proizvodne tehnologije, članice Zajednice obrambene industrije HGK redovito poboljšavaju kvalitetu postojećih proizvoda i razvijaju nove u skladu s svjetskim standardima i trendovima. Zbog toga su danas poznati kao cijenjeni proizvođači oružja i vojne opreme, te provjereni dobavljači, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Izvozne aktivnosti hrvatske vojne industrije svake su godine sve veće.

„Veseli činjenica da je sve više domaćih IT tvrtki s područja kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije uključeno upravo u obrambeni sektor te uspješno sudjeluju kako na nacionalnim tako i na natječajima za NATO kao dobavljači usluga,“ napominje Kesić Šapić.

Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s preko 3.000 zaposlenih uz godišnju proizvodnju oko 200 milijuna eura, te izvoz preko 100 milijuna eura. Sajam Eurosatory jedan je od najznačajnijih sajmova obrambene industrije i sigurnosnog sektora na području Europe na kojem će sudjelovati oko 1.800 izlagača iz 60-ak zemalja svijeta.

You may also read!

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Za bespovratne potpore za digitalizaciju tvrtkama na raspolaganju 206 mln kn

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak poziv za bespovratne potpore za digitalizaciju, namijenjen mikro, malim i

Read More...
moodys

Objava Moody’sa prvi efekt skorog članstva u eurozoni

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Read More...
auti

Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design