Snažan rast njemačkog izvoza

In Vijesti iz svijeta
izvoz

U prvoj polovici godine, nakon snažnog zamaha u lipnju, njemački izvoznici ostvarili su veliki plus, unatoč gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini. Izvoz je u šest mjeseci porastao za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupna vrijednost izvoza dosegnula je 754,2 milijarde eura, objavio je u srijedu Savezni zavod za statistiku. S druge strane, uvoz je porastao još više – za 26,2 posto, na 722,5 milijardi eura.

Nakon pada u svibnju, izvoz je u lipnju ponovno porastao za 4,5 posto.

Njemačka je imala velik rast prvenstveno u robnoj razmjeni sa SAD-om – ukupni obujam izvoza iznosio je 134,3 milijarde eura, što je 18,4 posto više nego u istom mjesecu lani. Istodobno je uvoz povećan za 27,9 posto, na 127,9 milijardi eura.

Unatoč sankcijama, u lipnju je izvoz u Rusiju skočio za 14,5 posto, na 1,2 milijarde eura. U godinu dana je pak osjetno pala – čak 40,3 posto.

Uvoz iz Rusije u lipnju je bio 4,8 posto veći nego u svibnju i bio je vrijedan 3,5 milijardi eura. Rusija uglavnom opskrbljuje Njemačku sirovinama i energijom.

Njemačka je ovisna o stranim energentima, a cijene nafte i plina značajno su porasle od početka rata u Ukrajini.

Mogućnost nestašice plina sve više utječe na izglede izvoznika, pokazalo je nedavno istraživanje ekonomskog instituta Ifo u kojem je sudjelovalo oko 2300 tvrtki.

Izvozna očekivanja, svojevrsni indikator raspoloženja u industriji, u proteklom su mjesecu pala za 3,9 posto, na negativnih 0,5.

dpa GermanyToday

You may also read!

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji

Read More...
HOTEL&GASTROTEH

Uskoro na ZV-u HOTEL&GASTROTEH

Za sve profesionalce u HORECA industriji najavljujemo HOTEL&GASTROTEH - sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu

Read More...
WorldBank

Svjetska banka upozorava na potrebu za hitnim promjenama u sektoru grijanja u Europi i središnjoj Aziji

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Europe i središnje Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design