Strah od manjka energenata podupro cijene nafte blizu 84 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 84 dolara, poduprte oporavkom globalne potražnje koji je prouzročio manjak energenata u velikim gospodarstvima poput Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,66 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 80,02 dolara.

Gospodarstva širom svijeta oporavljaju se od posljedica pandemije covida 19 i potražnja raste, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri drže se planova o postupnom povećanju opskrbe, unatoč učestalim zahtjevima da pojačaju proizvodnju.

“OPEC+ ustrajat će do kraja godine u opreznom pristupu opskrbi, a u takvom će okruženju medvjedi na tržištu nafte (koji špekuliraju s padom cijena) produljiti zimski san”, rekao je Stephen Brennock iz naftnog brokera PVM.

Današnju više-manje stabilnu razinu cijena Jeffrey Halley, analitičar brokerske kuće OANDA, objašnjava prekomjernim kupovinama, ako je suditi po kratkoročnim tehničkim pokazateljima kao što je indeks RSI koji mjeri razmjere oscilacije cijena.

“Ne bi me nimalo čudilo kada bismo u nekom trenutku ovoga tjedna svjedočili naglim rasprodajama i padu cijenee barela za pet do osam dolara”, rekao je.

Osim ograničenja opskrbe iz vodećih proizvođača, rast cijena nafte podupiru i rekordne cijene plina u Europi, koje su potaknule neke proizvođače struje da prijeđu na druge energente.

Plin je u utorak u nizozemskom čvorištu TTF, mjeren ekvivalentom energije iz sirove nafte, stajao oko 169 dolara za barel, na temelju relativne vrijednosti iste količine energije iz ta dva izvora, prema Reutersovim izračunima utemeljenim na podacima Eikona.

Cijene električne energije skočile su posljednjih tjedana na rekordne razine zbog raširenog manjka u opskrbi u Aziji, Europi i SAD-u. Očekuje se da će kriza u proizvodnji struje u Kini potrajati do kraja godine, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 82,53 dolara, što znači da je poskupio 99 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

jabuke

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke

Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000

Read More...
Valamar_zaposlenici

Valamar pokrenuo zapošljavanje za sezonu 2022. godine

Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu. S obzirom na kasno

Read More...
Udruga Strujni krug

Udruga Strujni krug pokrenula inicijativu za suradnju najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila

Vozači električnih automobila dulje se vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.