Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 118 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 118 dolara budući da su podizanje kamatnih stopa u SAD-u i najava strože monetarne politike u eurozoni potaknuli strah od recesije i slabije potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža 2,19 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 117,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,56 dolara nižoj cijeni, od 116,81 dolar.

Tržišta su se na kraju tjedna fokusirala na podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u za tri četvrtine postotnog boda kako bi se obuzdala inflacija.

I Europska središnja banka (ECB) najavila je da će zbog inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su da bi ih ponovo mogli podići u rujnu, možda i više.

Zaoštravanje monetarne politike zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom. “U proteklim je danima makroekonomsko okruženje prevagnulo nad faktorima usko vezanima za naftu” zaključio je Callum Macpherson iz Investeca.

“Budući da je šire tržište zaokupljeno kamatnim stopama i inflacijom, i narativ na tržištu nafte mogao bi se više fokusirati na cjenovnu dostupnost nego na opskrbu”, dodaje Macpherson.

Strah od recesije potisnuo je u drugi plan američke sankcije kineskim, iranskim i kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su pomagale u izvozu iranskih petrokemikalija.

Američka vlada poručila je da će, paralelno diplomatskom angažmanu na oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, i dalje koristiti sankcije kako bi ograničila iranski izvoz nafte, naftnih proizvoda i petrokemikalija. Analitičari procjenjuju da bi ukidanje sankcija povećalo opskrbu svjetskih tržišta za milijun barela dnevno.

“Tržište je proteklih mjeseci pratilo pregovore Zapada i Irana u očekivanju da će nuklearni sporazum biti obnovljen. (Sankcije) su fokus ponovo usmjerile na kontinuirane probleme u opskrbi”, objasnili su u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 119,24 dolara, što znači da je bio jeftiniji 1,83 dolara nego dan ranije. (H)

You may also read!

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Za bespovratne potpore za digitalizaciju tvrtkama na raspolaganju 206 mln kn

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak poziv za bespovratne potpore za digitalizaciju, namijenjen mikro, malim i

Read More...
moodys

Objava Moody’sa prvi efekt skorog članstva u eurozoni

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Read More...
auti

Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design