Svjetska banka pomaže Hrvatskoj unaprijediti poslovno okruženje i standarde pružanja usluga u pravosuđu

In Bankarstvo
the world bank

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke danas je Republici Hrvatskoj odobrio zajam za Projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje u iznosu od 100 milijuna EUR (ekvivalentno 110,3 milijuna USD) usmjeren na poboljšanje postupaka vezanih uz poslovne propise i usluga koje sudovi pružaju poduzećima i građanima.

Ovim projektom, koji će Ministarstvo pravosuđa voditi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, pružit će se potpora provedbi reformi kojima će se unaprijediti poslovno okruženje i usluge pravosudnog sektora u zemlji. Prvi dio aktivnosti usmjerit će se na smanjenje administrativnog opterećenja za poduzeća u interakciji s državom, s naglaskom na uklanjanju regulatornih prepreka za ulazak poduzeća na tržište i njihovo poslovanje te na pojednostavnjenju ishođenja dozvola za gradnju i poboljšanju funkcioniranja tržišta u građevinskom sektoru.

Projektom će se unaprijediti i usluge u pravosuđu. Na primjer, proširit će se korištenje elektroničkih usluga kako bi se skratilo vrijeme obrade predmeta i integrirali sustavi upravljanja njima na različitim sudovima. Zgrade sudova u Zagrebu, Vinkovcima, Kutini i Varaždinu obnovit će se i unaprijediti kako bi se poboljšali njihova učinkovitost i iskustvo korisnika te će se na temelju tih ulaganja i njihova transformacijskog učinka izraditi standardizirani nacrti koji će se primjenjivati u cijeloj zemlji.

„Jačanje kapaciteta države da brzo odgovori na potrebe građana i poduzeća osobito je važno, posebno u ovim kriznim vremenima. Poboljšanje infrastrukture i usluga pravosudnog sektora koristit će i građanima i poduzećima. Poduzećima će koristiti jednostavniji i transparentniji način interakcije s državnim tijelima te brži i responzivniji mehanizmi za interakciju sa sudovima, a svim građanima učinkovitije, efikasnije i pouzdanije sudovanje i primjena vladavine prava”, rekla je Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju. „U ovako teškim vremenima za hrvatske građane, prouzročenima izvanrednim događajima koji su pogodili zdravstveni sustav, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku, ovaj projekt može pridonijeti i jačanju gospodarstva i samopouzdanja u zemlji.”

Proteklih godina Hrvatska je uložila znatne napore kako bi povećala učinkovitost svojeg javnog sektora, koji zaostaje za prosjekom Europske unije (EU) prema većini pokazatelja kojima se mjere javno upravljanje, poslovno okruženje i ljudski kapital. Iako ključne državne institucije, osobito javna uprava i pravosuđe, i dalje bilježe slabije rezultate prema EU i svjetskim mjerilima, Vlada Republike Hrvatske predano radi na modernizaciji uprave.

Hrvatska se od pridruživanja Grupaciji Svjetske banke 1993. koristila njezinom financijskom i tehničkom pomoći, savjetima u području politika i analitičkim uslugama. Svjetska banka do danas je osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. U svojem radu Banka je trenutno usredotočena na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, poljoprivredu, gospodarski razvoj Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije.

You may also read!

Gordana Picek

dm i Biobaza za unapređenje ženskog zdravlja – osigurana donacija od 24 tisuće kuna za KBC Zagreb

U četvrtak, 28. svibnja, dm i Biobaza predali su donaciju od 24.276 kuna Udruzi P.I.N.K. – life koja je

Read More...
turizam

HUT: Dodatna liberalizacija prelaska granica i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što

Read More...
stulic

SSSH i STH predsjedniku Vlade RH: Očekujemo da štitite i provodite zakone, a ne da imate razumijevanja za one koji ih krše

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.