Vuić vjeruje da će u 2018. biti provedena dokapitalizacija HPB-a

In Bankarstvo
vuic

Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Tomislav Vuić u ponedjeljak je izrazio uvjerenje da će u 2018. biti provedena dokapitalizacija banke, a kazao je i da su pregovori oko preuzimanja Jadranske banke u završnoj fazi.

“Vjerujemo da će u 2018. dokapitalizacija biti provedena, a što se tiče Jadranske banke, u završnoj smo fazi pregovora. Činjenica da nije provedena dokapitalizacija ne onemogućava nas u preuzimanju, no onda smo na samoj granici adekvatnosti (kapitala)”, kazao je Vuić. To ne znači da banka ne bi mogla raditi i poslovati, već banci treba kapitala za razvoj i daljnje širenje, rekao je.

“Jadranska banka nam je interesantna i zbog tržišta u Dalmaciji i zato što mislimo da je to mala i dobro očišćena banka. Potencijalno preuzimanje drugih manjih banaka je moguće, ali nam nije primarno i nije nam osnovni fokus”, istaknuo je Vuić, dodavši kako su prvenstveno fokusirani na organski rast.

Na predblagdanskom susretu s novinarima Vuić je rekao kako je prioritet HPB-a u 2018. unaprjeđenje proizvoda i usluga, razvoj digitalnih kanala, daljnja suradnja s Hrvatskom poštom. Osnovni smjer HPB-ovog plana za 2018. se ne mijenja, ali će kao i za 2017. biti prilagođen činjenici granične adekvatnosti kapitala, rečeno je.

Prema podacima iz HPB-a, aktiva banke je na kraju studenog ove godine iznosila preko 20 milijardi kuna, a kapital 1,9 milijardi kuna. Stopa adekvatnosti kapitala sada je 17,6 posto.

Banka je, kako je rečeno, 2015. i 2016. uspješno restrukturirana, reorganizirana i kadrovski ojačana. Te su dvije godine bile rezultatski dvije najbolje godine od osnutka – u 2015. je ostvareno 123 milijuna kuna neto dobiti, a u 2016. neto dobit od 181 milijun kuna, a ostvaren je i značajan tržišni rast.

Krajem 2016. godine dosegnuto je 5 posto tržišnog udjela, što HPB dovodi do dodatnog kapitalnog zahtjeva od 15 posto, ali i do drugih regulatornih limita koji onemogućavaju daljnji rast, korištenje ekonomije obujma i investicije u nova znanja i tehnologiju, istaknuto je. Da bi neutralizirala veće kapitalne zahtjeve zbog novih propisa te u svrhu daljnjeg razvoja poslovanja temeljenog na kombinaciji održivog rasta i profitabilnosti, HPB je potrebno osigurati 600 milijuna kuna kapitala, rečeno je.

HPB je međutim 6. prosinca izvijestila da na zahtjev većinskog dioničara odnosno države otkazuje glavnu skupštinu sazvanu za 8. prosinca, na kojoj je trebala biti donijeta odluka o dokapitalizaciji.

Iz HPB-a su tada na Hinin upit odgovorili kako je Uprava glavnu skupštinu otkazala na zahtjev većinskog dioničara, čije odluke ne mogu komentirati. “Uprava HPB-a je Glavnu skupštinu otkazala na zahtjev većinskog dioničara. Odluke većinskog vlasnika ne možemo komentirati”, odgovorili su tada iz HPB-a napominjući kako su “u tijeku razgovori većinskog vlasnika s mirovinskim fondovima i ostalim privatnim dioničarima o dokapitalizaciji Banke”.

HPB je, kako je rečeno na današnjem druženju s novinarima, najmanje kapitalizirana banka od velikih banaka u Hrvatskoj te je za daljnji rast volumena i profita potreban novi kapital. Također su istaknuli kako će se, s obzirom na graničnu kapitaliziranost, nemogućnost rasta i s vremenom novu regulativu, bez novog kapitala smanjivati vrijednost za postojeće dioničare.

“U 2018. ćemo pokušati balansirati održivi rast i profitabilnost, koja će ove godine biti pod utjecajem Agrokora”, kazao je Vuić napominjući kako u idućoj godini planiraju nastaviti raditi na unaprjeđenju postojeće mreže za građane, malo i srednje poduzetništvo i lokalnu samoupravu.

HPB je sedma banka po veličini u Hrvatskoj, ima 53 poslovnice i ispostave, osam regionalnih centara za stanovništvo i 11 za gospodarstvo, 600 tisuća fizičkih osoba klijenata i više od osam tisuća korporativnih klijenata. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.