100 vodećih hrvatskih restorana

In Prikazi knjiga
100 restorana

26. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2020. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja bio je preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasovali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22”. Tijekom 26 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 497 restorana, a titulu je svih 26 godina obranilo 6 restorana.

Vodeći restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi su prezentirani i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskana izdanja se mogu pronaći na ovim prodajnim mjestima, ili naručiti kod izdavača preko ovog linka.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, glavna stručna suradnica dipl. oec. hot. Marina Selak, a grafički urednik izdanja Vlatko Ignatoski.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našle su se i: Punjene suhe šljive u špeku; Njoki s dimljenom skutom; Terina od guščje jetre sa želeom od borovnica; Pržene ljetne štrudlice; Janjeći carpaccio; Carpaccio i tartar od tune; Trganci s vrhnjem i zapečenim špekom; Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama; Pšenica s dimljenim plodovima mora; File brancina u škartocu; Šufigane lignje; Janjeće tripice; Brački vitalac; Juneći obrazi u portu; Janjeći kotleti u krustu; Odrezak jelena u umaku od vina; Salenjaci; Čokoladna torta od svježih smokava.

Dodjela plaketa Restaurant Croatica, organizirana je uz podršku Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera.

Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut najstarija su poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design