30 izdanje Restaurant Croatica i Gastronaut

In Sajmovi i izložbe
Restaurant Croatica

Tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

30 izdanje Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je iniciran 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26”. Tijekom 30 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina titulu je obranilo 18 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2025/26 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu.

U povodu jubilarnom 30. izdanju, u uvodnom dijelu obratio se Tonči Glavina, ministar turizma i sporta koji je uz čestitke restoranima koji su tijekom 30 godina kvalitetom doprinosili sadašnjem ugledu hrvatske gastronomije, najavio i daljnje strateško poticanje izvrsnosti i jačanje eno-gastronomske različitosti hrvatskih regija u cilju stvaranja cjelogodišnje održive turističke ponude.

Predgovor na temu Kako smo se mijenjali napisala je voditeljica projekta Karin Mimica te kroz 30 godina retrospektive, opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali Hrvatsku gastronomsku scenu.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina i maslinovih ulja te gastronomska i enološka događanja.

Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima može se saznati kako se radi: Tartar od pastrve, Arancini s dagnjama; Biseri od rajčica, Grdobina u bijelom vinu s kaparima; Brudet od sipe s domaćim makarunima, Šaran na rašljama, Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja, Sporo kuhani juneći obrazi; Gulaš od svinjskih ušica i nogica, Medaljoni od jelena prema receptu iz 16. stoljeća, Umak od tamnog piva; Krekeri od maka i Sladoled od bučinih sjemenki i ulja.

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a može se naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Grada Rijeke, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 25. rujna 2025. na brodu Marina u Rijeci.

Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
– Ministarstvo turizma i sporta – Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva;
– Hrvatska turistička zajednica – Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda;
– TZ grada Rijeke – Jelena Grubečić Kušeta;
– Svjetnik projekta – Nikola Serdar;
– Član Časnog odbora projekta – Nikica Karamarko;
– Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica.

U ime nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 30. godina.
Zahvala za pomoć u organizaciji događanja: Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Gradu Rijeci,Turističkoj zajednici grada Rijeke i Botelu Marina te ugostiteljima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode.

Na podršci svim projektima Gastronaut se zahvaljuje i Electrolux Professional.

Uz zahvalnice institucijama i tvrtkama koje su partneri projekta, dodijeljene su i osobne zahvalnice za dugogodišnji doprinos razvojnom putu Restaurant Croatica i Gastronauta: Šimi Čozi, Ivanu Dropuljiću, Siniši Križancu, Tomislavu Radiću, Jadranki Rilović i Josipu Taribi.

Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac

You may also read!

Mislav Balković izabran za predsjednika HUP-a

Mislav Balković izabran za predsjednika HUP-a

Na današnjoj 87. izbornoj sjednici Vijeća članova, za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u narednom trogodišnjem mandatu izabran je

Read More...
IKEA Studio za planiranje u Rijeci (1)

U Rijeci otvoren IKEA Studio za planiranje

U Rijeci je, u četvrtak, 2. listopada, u sklopu Galerije Bakar u industrijskoj zoni Kukuljanovo, otvoren novi IKEA Studio

Read More...
CROAGRO 696x392

Sajmovi posvećeni poljoprivredi, hrani i zdravim stilovima života na Zagrebačkom velesajmu od 4. do 7. 12. 2025.

SAJMOVI KOJI POKREĆU SVE ŠTO JE POLJOPRIVREDA SPOJILA Najvažniji događaj u poljoprivredi – CroAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design